Μέχρι τώρα το βλέπαμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, σε λίγο καιρό ίσως να είναι πραγματικότητα.

Ιδιωτική αμερικάνικη εταιρία επιχειρεί να πείσει την Ουάσιγκτον ότι θα υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα σε μερικά χρόνια από σήμερα να μην σκοτώνονται στρατιώτες στο πεδίο μάχης αλλά απλά να... τσαλακώνεται σίδερο!

Ο Σκότ Χάρλι, συνιδρυτής της “5D Robotics” κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στην στρατιωτική βάση Φορτ Μπένινγκ,των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι: «Στο μέλλον , ο στρατός των ΗΠΑ θα έχει πιθανώς 10 ρομποτικούς στρατιώτες ανά άνθρωπο-πολεμιστή».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι εταιρείες 5D Robotics, Northrop Grumman Corp, QinetiQ και HDT έδειξαν μια σειρά από αυτόνομα ρομπότ. Τι μπορεί να κάνουν αυτά τα ρομπότ;

Να υποστηρίζουν τους ανθρώπινους στρατιώτες και να σκοτώνουν χωρίς να υπολογίζουν αν τους πλήξουν τα εχθρικά πυρά. Σε απόσταση 800 μέτρων, οι ρομποτικοί στρατιώτες μπορούν με εξαιρετική ακρίβεια να πλήττουν στόχους τους με ένα πολυβόλο M240.

Σύμφωνα με το Computerworld, αυτοί οι ρομποτικοί στρατιώτες θα μπορούσαν να εξοπλιστούν και με βαριά όπλα , όπως ρουκέτες και αντιαρματικά, τηλεχεριζόμενα ή ακόμα και να σταλούν αυτόνομα στις εμπόλεμες ζώνες. 

«Τέτοια ρομπότ κάνουν τους στρατιώτες μας περισσότερο θανατηφόρους και μπορούν να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους καλύτερα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ουίλι Σμίθ στο Φορτ Μπένινγκ . Για το σκοπό αυτό έχουν κάμερες θερμικής απεικόνισης, οι οποίες μεταφέρουν τα περιβαλλοντικά δεδομένα πίσω στη βάση.

Τα πρώτα ρομπότ δοκιμών, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι ήδη σε χρήση. Εξάλλου και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν δεν είναι μηχανές; Συμμετέχουν σε δύσκολες επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής από αυτόν που το κατέχει.

Αλλά οι στρατιώτες ρομπότ δεν είναι μόνο για εξάλειψη της παρουσίας του εχθρού. Σε μεγάλες και δύσκολες πορείες - για παράδειγμα, μέσα από τα βουνά - μπορούν να μεταφέρουν νερό και τρόφιμα, πυρομαχικά και άλλο υλικό στο πεδίο μάχης.

Γ.Κοκ.