Να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις του καθεστώτος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιχείρησε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι δεν θα χάσουν τις δουλειές τους.

Σε σημερινή συνέντευξή του, προέταξε το θέμα των φοιτητών σε ομηρεία, με έμφαση στις περιπτώσεις των φτωχών οικογενειών.

«Να κατανοήσουν (οι διοικητικοί) ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρωστάνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό από τον ναό της δημοκρατίας και της γνώσης που είναι τα πανεπιστήμια», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος και συμπλήρωσε:

«Αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όταν δεν γίνονται μαθήματα, υπάρχουν μετεγγραφές που είναι στον αέρα, υπάρχουν μαθήματα που είναι στον αέρα και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί το όποιο δίκιο του καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων».

Με δεδομένο ότι η Ένωση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ήδη αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεων και για την τρέχουσα εβδομάδα, ο υπουργός ανέβασε τους τόνους, προειδοποιώντας: «Οι καθηγητές, οι μαθητές και οι πρυτανικές αρχές πρέπει κανονικά να πάνε στα μαθήματά τους και από εκεί και πέρα αν παρεμποδιστούν από τον οποιοδήποτε, το λόγο έχει η Πολιτεία, αλλά σε καμία περίπτωση και οι πρυτανικές αρχές και ο οιοσδήποτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την απεργία των διοικητικών ως πρόσχημα για να κρατούν κλειστά τα πανεπιστήμια».

Απαντώντας στην έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «διάλογος έχει γίνει. Δυστυχώς, πρέπει όλοι να καταλάβουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα πορεύεται. Από τον Αύγουστο, όταν στείλαμε στα πανεπιστήμια και εκκλήθησαν εδώ οι πρυτάνεις, τους εξηγήσαμε το επείγον της υπόθεσης... Συνεπώς, εδώ μη χρησιμοποιούμε το θέμα του διαλόγου ως πρόσχημα για να αναβάλουμε, όπως πάντοτε, τα πράγματα, εδώ τα περιθώρια χρόνου ήταν και παραμένουν ασφυκτικά και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες έχουμε ματώσει. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι για τον οποιονδήποτε λόγο να μη μένουν κλειστά τα ιδρύματα».