Νέο μήνυμα κατά του ναζισμού στέλνει, για μια ακόμα φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Με αφορμή την απονομή, στον κ. Παπούλια, του μεταλλίου της εκατονταετηρίδας του ιδρύματος «Raoul Wallenberg», ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι, «στα χρόνια της ναζιστικής θηριωδίας, Χριστιανοί και Εβραίοι Έλληνες, συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά της βαρβαρότητας.

Η Γερμανία του Χίτλερ και οι συνεργοί του, δολοφόνησαν έξι εκατομμύρια Εβραίους. Ολόκληρες κοινότητες αφανίσθηκαν, μέσα σε αυτές και η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Ο ελληνικός φόρος αίματος στο Ολοκαύτωμα ήταν 65.000 Έλληνες Εβραίοι».

«Τον περασμένο Ιούλιο» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας, «επισκέφθηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς. Δήλωσα, και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι όποιοι αρνούνται τη μεγάλη αυτή θυσία των χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, δεν μπορεί να συγκαταλέγονται μέσα στην ευρωπαϊκή  οικογένεια.

Ο ελληνικός λαός, πολιτεία και κοινωνία, έχουμε ιστορική μνήμη και επίγνωση.  Έχουμε χρέος να αντλούμε διδάγματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα δείξουμε  καμία ανοχή  στα φαινόμενα λόγων ή έργων μίσους, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας, θρησκευτικού φανατισμού ή ρατσισμού».