current views are: 1

18 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση19:58

Μεϊμαράκης: Όποιος δεν θέλει τις βουλευτικές αποδοχές στο… λογιστήριο

Να πάνε στο λογιστήριο οι βουλευτές που διαμαρτύρονται για τη μη περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης σύστησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Δημοσίευση 19:58’
αρθρο-newpost

Να πάνε στο λογιστήριο οι βουλευτές που διαμαρτύρονται για τη μη περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης σύστησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Να πάνε στο λογιστήριο οι βουλευτές που διαμαρτύρονται για τη μη περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης σύστησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Μιλώντας στο βήμα της Βουλής για τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014 και απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων και στο γεγονός ότι παραμένουν αμετάβλητες οι αποδοχές των βουλευτών, ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως «αν κάποιος από εσάς το θέλει μπορεί από μόνος του να απαρνηθεί όποια προνόμια. Να δώσει μία εντολή στο λογιστήριο να παρακρατηθεί το υπόλοιπο και να δοθούν σε κάποιες οργανώσεις».

Ο κ. Μεΐμαράκης πρόσθεσε:

«Δεν είδα πουθενά ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε αυτά. Προς τι αυτή η υποκριτική στάση;».

Αναφερόμενος στις επιπλέον παροχές των βουλευτών, ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε το χαρακτηρισμό «προνόμια», και υποστήριξε ότι «είναι απαραίτητα εργαλεία για να ανταποκριθούμε στο έργο που έχουμε».

Παράλληλα, για το αφορολόγητο των 300 γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές δεν τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων για να δικαιολογούν τα έξοδά τους και για το λόγο αυτό υπάρχει το αφορολόγητο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται κατά καιρούς για τις απολαβές των βουλευτών, ξεκαθάρισε ότι:

– Η βουλευτική αποζημίωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το Ζ Ψήφισμα και δεν είναι μισθός αλλά αποζημίωση για όσο καιρό διαρκεί η βουλευτική θητεία. Η αποζημίωση καθορίζεται με βάση τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου καθώς η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία είναι ισότιμες.
-Τα λεγόμενα «προνόμια» (γραφείο, μετακινήσεις, συνεργάτες) αποτελούν εργαλεία για την εκπλήρωση των καθηκόντων των βουλευτών.
-Το αφορολόγητο, το οποίο έχει μειωθεί από το 2009 έως σήμερα, ισχύει διότι στην αποζημίωση περιλαμβάνονται και τα έξοδα. «Θα μπορούσαμε να πάμε οι βουλευτές σε βιβλίο εσόδων – εξόδων, αρκεί να αναγνωρίζονται τα έξοδα».
«Προς τι η υποκριτική αυτή στάση;» διερωτήθηκε και εμμέσως αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι λέει άλλα σήμερα, ζήτησε την κρατική χρηματοδότηση, τους οδηγούς, την ασφάλεια και τους υπαλλήλους της, τα αυτοκίνητα, τα τηλέφωνα κ.α.

Ξεκαθάρισε ότι το Κοινοβούλιο λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο και σε ώρες πολύ περισσότερες από τις υπερωρίες που αναγνωρίζονται.

Επιπλέον, προανήγγειλε την πρόβλεψη κονδυλίου για έξοδα κίνησης υπαλλήλων και αστυνομικών εφόσον ο προϋπολογισμός της Βουλής είναι εντός του Μεσοπρόθεσμου και των στόχων. Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης, σχετικώς με την κριτική που ασκήθηκε για την ατελή διέλευση των βουλευτών από τα διόδια, είπε πως η Βουλή εξοικονομεί από το πρόσφατο αυτό μέτρο σημαντικό ποσό, καθώς υπάρχουν βουλευτές που σταμάτησαν να ταξιδεύουν αεροπορικώς στις περιφέρειές τους και προτιμούν το ταξίδι με το αυτοκίνητο ή το πλοίο. «Είναι σωστό να πληρώνει η Βουλή το αεροπορικό εισιτήριο ενός βουλευτή και να μην καταβάλλει το αντίτιμο των διοδίων όποιου δεν χρησιμοποιεί το αεροπλάνο; Και μην δώσουμε αυτό το κίνητρο στους βουλευτές και να γλυτώσουμε τα αεροπορικά έξοδα;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, επικαλούμενος παράδειγμα βουλευτή ο οποίος παραιτήθηκε του δικαιώματός του να ταξιδεύει αεροπορικώς προτιμώντας να πηγαίνει με το πλοίο στην Κρήτη.


σχετικα αρθρα