Τέσσερα χρόνια μετά την... έκρηξη της κρίσης στην Ελλάδα, ο θυμός, η έλλειψη εμπιστοσύνης και ο μετά βίας μεταμφιεσμένος πανικός χαρακτηρίζουν ξανά τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία σε δημοσίευμά στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που η κυβέρνηση Σαμαρά έχει να κάνει με την τρόικα.

Ο Guardian επικαλείται έλληνα ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η τρόικα μας πιέζει για να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές».

«Αν μας υποχρεώσουν να επιβάλλουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο, τότε θα γίνει επανάσταση σε τούτη τη χώρα. Είναι τυφλοί;», διερωτήθηκε η ίδια πηγή.

Στις Βρυξέλλες, ένας άλλος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις λέγοντας στον στον Guardian, ότι «είναι άσχημα - είναι σαν είμαστε ξανά στο 2010».

«Ούτε καν δέκα ημέρες μετά από την επιβίωση με στενό περιθώριο της ψήφου δυσπιστίας, μόνο σίγουρο δεν είναι ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης θα υπερψηφίσουν τα μέτρα», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Προσθέτει ότι αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους Έλληνες αξιωματούχους είναι η προοπτική περισσότερων περικοπών. Προσπαθώντας να παρουσιάσει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τους «ανελέητους γύρους σφιξίματος της ζώνης», ο Guardian αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει περιοριστεί κατά 40% από την έναρξη της κρίσης, με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 25%.

«Το ανθρώπινο κόστος του περιορισμού του ελλείμματος από το 15,9% σε περίπου 3% του ΑΕΠ φέτος όχι μόνο έχει προκαλέσει επίπεδα-ρεκόρ στην ανεργία, αλλά έχει ρίξει την Ελλάδα και σε μια παρατεταμένη ύφεση», προσθέτει η ανταπόκριση.

Αναφέρεται επίσης ότι πέρα από τους πολιτικούς, ακόμα και οικονομολόγοι που έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις λένε πως περαιτέρω περικοπές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει πετύχει μέχρι στιγμής η χώρα.

Η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση ενός ακόμα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος λέει πως αυτό που δε φαίνεται να πιστεύει ή να καταλαβαίνει η τρόικα είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει να πιεστεί υπερβολικά. «Σε αυτό το σημείο, έχοντας επιτύχει τόσα πολλά, αξίζουμε λίγο περισσότερο σεβασμό», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.