Ρεπορτάζ : Πάνος Ρασσιάς

«Για την Ελλάδα η Κύπρος ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος. Η Ελλάδα αυτήν την ευθύνη τη συμμερίζεται και συμμετέχει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους» επεσήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Νίκο Αναστασιάδη για τον Γλαύκο Κληρίδη από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κύπρο συνοδεύομενος από τους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Σίμο Κεδίκογλου για την κηδεία του κύπριου πολιτικού.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως έναν «πολιτικό άντρα απλό, με προσήνεια, ανεκτικότητα, ανεξικακία και εντιμότητα, που είχε θάρρος να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με τόλμη και να δημιουργεί προοπτικές και όλα αυτά μαζί με το όραμά του για ελεύθερη Κύπρο». Ήρθα σήμερα ως πρωθυπουργός της Ελλάδος μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη, όχι απλώς και μόνο για να εκφράσω την προσωπική μου θλίψη, αλλά για να καταθέσω την ιδιαίτερη τιμή του Μητροπολιτικού Ελληνισμού προς έναν εκλεκτό πολιτικό άνδρα που, άρρηκτα συνέδεσε το όνομά του με την νεότερη Ιστορία της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης, πως ο Γλαύκος Κληρίδης άφησε «παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης για την απελευθέρωση της Κύπρου», ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα «συμμερίζεται και συμμετέχει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο ανώτατο επίπεδο αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι «τιμά και συμπαραστέκεται στον δοκιμαζόμενο Κυπριακό ελληνισμό». 

Αναφερόμενος στο όραμα του Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το όραμα να το μετατρέψουμε σε εφιάλτη».