Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Δείγμα προθέσεων της ευρωπαϊκής ηγεσίας έναντι της Αθήνας θεωρείται η χθεσινή σκλήρυνση της στάσης της τρόικας που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, όπως υποστήριξε χθες ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δηλώνει ότι επιθυμεί τη γρήγορη επίλυση της εκκρεμότητας ωστόσο είναι σαφές ότι, όπως συμφώνησαν και την Κυριακή οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτό δεν θα γίνει με όποιο κόστος. Ατύπως, άλλωστε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο γαϊτανάκι ευθυνών με την Ελλάδα να αποδίδει τις καθυστερήσεις στις απαιτήσεις της τρόικας, τους δε δανειστές να αναδεικνύουν την ελλιπή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς και το πλήθος των θεμάτων που εκκρεμούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία στιγμή που τα μηνύματα ήθελαν τους δανειστές να περιορίζουν τις απαιτήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό σε ένα ποσό περί τα 1,5 – 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που πάντως δεν είχε καλυφθεί από την ελληνική πλευρά, η αμφισβήτηση των υπολογισμών της Αθήνας για τον φόρο ακινήτων (εκτιμούν την τρύπα που δημιουργείται στα 380 αντί για τα 250 εκατομμύρια και δεν αποδέχονται – ορθώς – αυτή να καλυφθεί από περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) ήρθε να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση πολλά βήματα πίσω.

Κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις διαδοχικές συναντήσεις με την τρόικα, τις περιγράφουν εκ των πλέον δύσκολων των τελευταίων μηνών, έστω κι αν πηγές του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι τα πράγματα εξομαλύνθηκαν κατά την απογευματινή συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης ενώ, κατά πληροφορίες, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τα μέτωπα είναι πολλά και θα αποτελέσει έκπληξη αν κλείσουν τις επόμενες λίγες ημέρες πολλώ δε μάλλον όταν πιθανολογείται ότι η τρόικα θα αποχωρήσει περί τα τέλη αυτής της εβδομάδας, για να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Φόρος Ακινήτων

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπαναχωρήσει από το σχέδιο Λαζαρίδη που φαίνεται ότι εξασφαλίζει την ανοχή των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υποτίθεται ότι η αρχική τρύπα των 250 εκατομμυρίων ευρώ θα καλύπτονταν από ισοδύναμα περικοπής δαπανών και το ΠΔΕ. Πλέον αναζητούνται 380 έως 400 εκατομμύρια, πιθανά χωρίς τους πόρους του ΠΔΕ

Πλειστηριασμοί

Το θέμα, επίσης απειλεί την κυβερνητική σταθερότητα. Πλήρη απελευθέρωση απαιτεί η τρόικα, όρους και προϋποθέσεις προκρίνει η Αθήνα, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να ορίσει σαφώς ποιοί θα τυγχάνουν προστασίας και ποιοί όχι

Κινητικότητα – απολύσεις

Η διαθεσιμότητα των διοικητικών των πανεπιστημίων τελεί σε εκκρεμότητα ενώ η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα βουνό από 12.500 επιπλέον διαθεσιμότητες και 2.000 πρόσθετες απολύσεις. Ωστόσο, για την τρέχουσα αξιολόγηση, αυτό δεν μοιάζει να είναι πρόβλημα

Ε.Α.Σ.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Στουρνάρα, το ζήτημα δεν έπεσε μέχρι τώρα στο τραπέζι. Οι δύο πλευρές, ούτως ή άλλως, αποκλίνουν.

Μειώσεις μισθών – συντάξεων

Η κυβέρνηση «ξορκίζει» κάθε τέτοιο σενάριο πλην των... ΔΕΚΟ που δεν εφάρμοσαν το ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς κανείς να εξηγεί γιατί συνέβη αυτό. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν χθες ότι η τρόικα δεν έθεσε ζήτημα μειώσεων σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους των Ε.Δ. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, δεν απέκλειαν ότι αυτό μπορεί να τεθεί ανά πάσα στιγμή.

Είναι σαφές ότι παρά την αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων, εκατέρωθεν, η σχέση μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης δοκιμάζεται σκληρά. Οι δανειστές εμφανίζονται εμμονικοί στα μεγέθη, την ίδια ώρα που ουσιαστικά οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, επικαλούμενοι την αναταραχή στο κοινοβούλιο, δηλώνουν αδύναμοι να επιβάλλουν και νέα μέτρα.

Σε αυτό το σκηνικό αδιεξόδου, η επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κυρία Άνγκελα Μέρκελ αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ένα θετικό σχόλιο της γερμανίδας καγκελαρίου για την Ελλάδα. Πέραν αυτού, όμως, τι;

Η ίδια η Μέρκελ είχε παραπέμψει, προ εβδομάδων, στην τρόικα ως προς την τρέχουσα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ενώ, μόλις χθες, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε έσπευσε να απορρίψει εκ νέου το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους και να παραπέμψει τις όποιες αποφάσεις για το διάστημα μετά τις Ευρωεκλογές.

Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν πλέον την εμπειρία για να εκμεταλλευτούν θετικά τη συνάντηση με την Καγκελάριο και να αποφύγουν το ενδεχόμενο αυτή να έχει αρνητική έκβαση, κάτι που δεν θα επηρρέαζε μεν το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα επιβάρυνε σημαντικά το πολιτικό τοπίο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί ο κ. Σαμαράς.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού, ως όφειλαν, επεδίωκαν χθες να αποσυνδέσουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα με την συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα είναι δύσκολη... η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο δεν θα αφορά αυτή την αξιολόγηση αλλά τα μεγάλα θέματα» σημείωναν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Σαμαρά.