Σε άτυπη ενημέρωση σχετικά με τα περί... αποστασίας που έθεσε αρχικά η εφημερίδα τα «Νέα» ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι η αναφορά της ιστορικής αυτής περιόδου δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το σήμερα, ενώ εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για... κρίση πανικού της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται:

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Βενιζέλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κεδίκογλου (ο καθένας από το επίπεδο σοβαρότητας το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετεί) εξαπέλυσαν δριμύτατες επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε συνέντευξη στην ΑΥΓΗ, καλεί τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε «αποστασία».

Υπενθυμίζουμε ότι ο όρος «αποστασία» υιοθετήθηκε το 1965 για να περιγράψει την κοινοβουλευτική ανατροπή μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, η οποία είχε το 53% του λαού. Την ανατροπή αυτή οργάνωσε το Παλάτι σε συνεργασία με ποικίλους εξωθεσμικούς παράγοντες, ενώ υπήρξε και συστηματική εξαγορά βουλευτών, περικειμένου να άρουν την στήριξή τους στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

Καμία σχέση λοιπόν με την σημερινή κατάσταση. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του λαού, έχει αθετήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων που την συναποτελούν. Καταπατά συστηματικά τους κανόνες της ομαλής κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Ασκεί συστηματικές πιέσεις κάθε είδους στους Βουλευτές, προκειμένου να διατηρήσει την πλειοψηφία. Παρ όλα αυτά, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα η αριθμητική της δύναμη έχει μειωθεί από τους 179 στους 154 βουλευτές. Όλο αυτό το σκηνικό έχει στηθεί με την στήριξη ποικίλλων εξωθεσμικών κέντρων από τον χώρο του τύπου, της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας και της διαπλοκής, προκειμένου οι Βουλευτές, ακόμα και σε σύγκρουση με τη συνείδησή τους να στηρίζουν συνεχώς και νέα μέτρα οικονομικής εξόντωσης για τους αδύναμους.

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν δεν έθεσε κανένα θέμα «αποστασίας» ή «εξαγοράς». Είπε ότι οι Βουλευτές της πλειοψηφίας οφείλουν έστω και αυτή τη στιγμή να κάνουν αυτό που προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα: να τοποθετηθούν σύμφωνα με τη συνείδησή τους. Και να αρνηθούν να στηρίξουν με την ψήφο τους τις σφαγές που έρχονται, όπως τον εξοντωτικό φόρο στα ακίνητα, την επαναφορά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, και το επόμενο κύμα «προαπαιτούμενων» όπως η απελευθέρωση των απολύσεων και η ολοκληρωτική κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Όσοι ψάχνουν «αποστασίες» ας ρωτήσουν τον κ. Σαμαρά για το παρασκήνιο της εξόδου του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τα ανταλλάγματα που αποκόμισε, σύμφωνα με καταγγελίες του ίδιου του κόμματός του και του τότε αρχηγού του.

Η επίθεση αυτή, στηριγμένη για μια φορά ακόμα σε μια προσπάθεια πρωτοφανούς διαστρέβλωσης των θέσεων που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν δείχνει τίποτα περισσότερο από πανικό. Πανικό μπροστά στην ολοένα και αυξανόμενη δυσφορία των βουλευτών της πλειοψηφίας για νέα, εξοντωτικά μέτρα που δεν οδηγούν πουθενά. Οι κραυγές για «αποστασία» και «εξαγορά» είναι μια ευθεία απειλή προς τους βουλευτές αυτούς, να μην τολμήσουν να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή, που χαράσσουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με την Τρόικα των δανειστών και τους οικονομικούς ολιγάρχες της χώρας. Η κυβέρνηση που βλέπει την κοινοβουλευτική της δύναμη να εξασθενεί όλο και περισσότερο, απειλεί όποιον τολμήσει να ακολουθήσει την συνείδησή του και να υπερασπιστεί έστω και την τελευταία στιγμή το δίκαιο την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα αυτών που τον εξέλεξαν. Το ίδιο και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, είτε στον χώρο του Τύπου είτε αλλού, που βλέπουν τις μέρες της σκανδαλώδους διαπλοκής, των εξοργιστικών προνομίων και της λεηλασίας του δημοσίου συμφέροντος να φτάνουν στο τέλος τους.

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει τώρα. Ο τόπος πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, ώστε να αναδειχτεί Βουλή και κυβέρνηση αντίστοιχη με την λαϊκή βούληση. «Αποστασίες» ας αναζητηθούν σε αυτούς που επιχειρούν να κρατήσουν τους Βουλευτές σε ομηρεία, σε αυτούς που κάνουν πολιτική για τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των βαρόνων των MEDIA, σε αυτούς που έχουν εξαπατήσει ωμά τον λαό και έχουν καταπατήσει μία μία όλες τις δεσμεύσεις τους για «επαναδιαπραγμάτευση» και «απαγκίστρωση» από το Μνημόνιο.