Την πρόταση νόμου της ΔΗΜΑΡ για το «πολιτικό χρήμα», που αφορά τη διαφάνεια της χρηματοδότησης του πολιτικού συστήματος, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Τσούκαλη. 

Στην εισήγησή του ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ στοχεύει στην αυτονομία της πολιτικής και στην ισοτιμία των κομμάτων και των υποψηφίων, καθώς το πολιτικό σύστημα έχει παθογένειες και χρειάζεται αλλαγές εκδημοκρατισμού με κοινωνικό έλεγχο.

Η πρόταση νόμου

Τάχθηκε υπέρ της προσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσης στα οικονομικά δεδομένα της χώρας και θεώρησε ως απαράδεκτο να αποζημιώνονται οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Δεσμεύτηκε δε ότι στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα προτείνει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε και οι πολιτικοί να δικάζονται από τη Δικαιοσύνη.

Στις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση κατά 25% της κρατικής χρηματοδότησης, με τη δυνατότητα αυτό το ποσοστό να καλυφθεί από ιδιώτες που θα το δηλώσουν στην Επιτροπή Ελέγχου, καθώς και να συνδέεται η κρατική χρηματοδότηση με το ύψος του δημοσίου ελλείμματος, π.χ. εάν είναι πάνω από 3% αυτή να μειώνεται.

Επίσης προτείνεται ανασυγκρότηση της υπάρχουσας Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, ώστε να είναι ανεξάρτητη και αποτελεσματική, με τη συμμετοχή νέων μελών και με δυνατότητα επιβολής μεγαλύτερων κυρώσεων. Προτείνεται, ακόμη, να αλλάξει ο τρόπος καταβολής της κρατικής χρηματοδότησης και να λαμβάνονται υπόψη τα ποσοστά των κομμάτων στην παρούσα Βουλή κι όχι στη προηγούμενη, να απαγορεύεται ο τραπεζικός δανεισμός για τα κόμματα και να επιβάλλεται η εξατομίκευση της διαχείρισης της χρηματοδότησης, με ορισμό συγκεκριμένου οικονομικού υπεύθυνου και την πιστοποίηση του λογιστηρίου των κομμάτων.

TAGS