Φως στη διαπλοκή και κάθαρση στον ευρωπαϊκό αθλητισμό ζητούν με κοινή τους δήλωση, εκατόν δέκα ευρωβουλευτές, οι οποίοι στηρίζουν τη σχετική πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Παπαστάμκου.

Εκατόν δέκα ευρωβουλευτές, από διαφορετικά κράτη και πολιτικές ομάδες, υπογράφουν κοινή δήλωση, με την οποία καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με τα κράτη-μέλη, να ρίξει φως ειδικά στη διαπλοκή της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος με τα νόμιμα και παράνομα στοιχήματα, τους εκπροσώπους των αθλητών, τους διαιτητές, τα στελέχη της διοίκησης των ομάδων και τους αθλητές, με στόχο το "στήσιμο" αποτελεσμάτων αθλητικών αγώνων.

Ο Πολωνός Ταντέους Ζιέφκα και ο Ιρλανδός Γκάι Μίτσελ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Ιταλός Ζιανλούκα Σούστα από τους Σοσιαλιστές και ο Γάλλος Λουκ Μπεναμίας από τους Φιλελευθέρους, συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωβουλευτών που συνέταξαν από κοινού με τον κ. Παπαστάμκο τη Γραπτή Δήλωση.

Όπως διευκρινίζεται, η ενέργεια αυτή, έχει στόχο να αναδείξει τον εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει ο ευρωπαϊκός αθλητισμός να χάσει την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρουσμάτων διαφθοράς που εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό επαγγελματικό αθλητισμό.

Μαζί με τη χρήση αναβολικών ουσιών και τον ρατσισμό, η διαφθορά "μολύνει" κάθε εκδήλωση του επαγγελματικού αθλητισμού, υπογραμμίζεται στην κοινή Γραπτή Δήλωση.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα το άρθρο 165 (ΣΛΕΕ) καθιστά την προαγωγή του ευ αγωνίζεσθαι και του ανοικτού χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων τομέα συντονιστικής ευρωπαϊκής αρμοδιότητας.

Με τη γραπτή τους δήλωση οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να ρυθμίσει κανονιστικώς τα επιγραμμικά (online) στοιχήματα προς όφελος της ακεραιότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης του ευρωπαϊκού αθλητισμού, μέσω εγκεκριμένων φορέων, ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση του προκαθορισμού των αποτελεσμάτων και μέσω της διασφάλισης δικαίων προσόδων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι εάν δεν έχουμε "καθαρές" διοργανώσεις, το προϊόν του αθλητισμού θα χάσει την αξία του, και το σπουδαιότερο, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αποστολή του.