«Μισή» κάλυψη πρόσφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον βουλευτή του κόμματος Πέτρο Τατσόπουλο, ενώπιον της Κ.Ο. που συνεδρίασε πίσω από κλειστές πόρτες, ρίχνοντας τους τόνους, μετά τον «θόρυβο» που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του συγγραφέα.

Ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Τατσόπουλο λέγοντας ότι υπήρξαν απαράδεκτα σχόλια στο διαδίκτυο κατά του βουλευτή και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη, προσοχή στον τρόπο έκφρασης όλων των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας και των στελεχών του κόμματος, τονίζοντας ότι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σημαντική, όπως και η ενότητα γιατί «βρισκόμαστε σε πόλεμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παρ' όλα αυτά άφησε ακάλυπτο τον βουλευτή του στην κόντρα με τον κ. Μουλόπουλο, με τον Πέτρο Τατσόπουλο να διατηρεί την «αιρετική» του θέση, επικρίνοντας τα σχόλια κομματικών στελεχών που έγιναν εις βάρος του.

Ο βουλευτής διευκρίνισε με τη σειρά του τις θέσεις του σχετικά με την πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και τις προϋποθέσεις που ο ίδιος υπογράμμισε για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ή το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν, ότι μετά τη συζήτηση στην ΚΟ το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να «λειτουργούν ως κυβέρνηση», δηλαδή να αναπτύσσουν πλήρη και συστηματική δράση σε όλα τα πεδία της πολιτικής, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση καταρρέει και ότι είναι πιθανό οι πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η εικόνα προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σημειώνοντας ότι «από τη μια μας ευχαριστούσαν για την πρόταση μομφής και από την άλλη μας επιτίθενται περί δήθεν πρόσκλησης σε αποστασία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα για να υπογραμμίσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής από το κοινοβούλιο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση να προκαλέσει ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την αναφορά του στη διαμάχη περί αποστασίας, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν αυτός που ανέτρεψε κυβέρνηση του κόμματός του το 1993.

Σε εκτενή αναφορά - ανάλυσή του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα σε ΜΜΕ, τραπεζικό σύστημα και γενικότερα σε υποστηρικτές του Μνημονίου, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πιό σταλινικό μπλοκ από το μνημονιακό» και ανέπτυξε τρόπους αντιμετώπισής του το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι οι ονομαστικές ψηφοφορίες, η διαδικασία και η ψήφιση του προϋπολογισμού, το θέμα των πλειστηριασμών και τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι μεγάλοι σκόπελοι που είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να τους περάσει.

Κλείνοντας την εκτενή αναφορά του στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή βρίσκεται σε αδιέξοδο, ότι έχει τεράστια προβλήματα συνοχής, ενώ επανέλαβε ότι η πρωτοβουλία για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων ανήκει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και θα την εκδηλώσει όταν το κόμμα θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Η κοινοβουλευτική ομάδα συζήτησε επίσης την έναρξη μιας καμπάνιας προς τον ελληνικό λαό ενόψει των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και του προϋπολογισμού, ενώ κομματικές πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την ενίσχυση και της ιδεολογικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα.-