Σε μία απίστευτη πρόταση προχώρησε ο συνπρόεδρος της ομάδας των «Πρασίνων» στο ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ κάλεσε την Ελλάδα να «κόψει» τελείως τις δαπάνες τις για την άμυνα και τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας απέναντι στην Τουρκία να τις αναλάβει η... ΕΕ!

«Ο προϋπολογισμός της Ελλάδος για την άμυνα, που φθάνει το 4% του εγχώριου ΑΕΠ, θα έπρεπε να μηδενισθεί σε καιρό κρίσης και τα χρήματα να δοθούν για την οικονομική υποστήριξη του πληθυσμού», είπε ο Κον Μεντίτ σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο και μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα καλώντας την ΕΕ να παράσχει τις  εγγυήσεις, για την ασφάλεια της Ελλάδος έναντι μιας ενδεχόμενης επίθεσης από την Τουρκία.

Και μπορεί να χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απίθανο, ωστόσο η πρόταση του επικεφαλής των Πρασίνων σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία όπου η τρόικα πιέζει για «ξαφνικό θάνατο» των αμυντικών βιομηχανιών, αλλά και τη στιγμή που οι προκλήσεις των γειτόνων δείχνουν να αυξάνονται, είναι τουλάχιστον ύποπτη

«Σουρεαλιστική η τρόικα»

Κατά τα άλλα, ο Κον Μπεντίτ, χαρακτήρισε «σουρεαλιστική» την  κατάσταση των ελέγχων που πραγματοποιεί η τρόικα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η τρόικα δεν υπόκειται σε κανέναν δημοκρατικό έλεγχο. Υφίστανται οι προτάσεις της, τις οποίες προφανώς η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να συζητήσει».

Μιλώντας δε γενικά για την νομιμότητα των ενεργειών της τρόικας στις χώρες που είναι υπό δημοσιονομική εποπτεία, ο συμπρόεδρος της Ομάδας των «Πρασίνων» στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπλήρωσε:

«Την τρόικα -που είναι το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ- ποιος την ελέγχει; Η Επιτροπή εγκρίνει τις προτάσεις της τρόικας, αλλά οι αποφάσεις της τρόικας που τις υιοθετεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υπόκεινται σε κανένα κοινοβουλευτικό διάλογο και δεν υπάρχει καμία πλειοψηφία που να μπορεί να απορρίψει τις προτάσεις της τρόικας. Θα πρέπει να βρούμε δημοκρατικούς θεσμούς για να ελέγχουμε την τρόικα που είναι ένα είδος εκτελεστικής εξουσίας, και να υπάρχει το κοινοβουλευτικό αντίβαρο. Αυτό είναι απόλυτα σωστό, όμως από την άλλη πλευρά, για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν περιφερειακά ταμεία και κονδύλια που θα είναι στον προϋπολογισμό και χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ποντάρουν σε αυτόν τον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη, γιατί είναι η μόνη τους δυνατότητα. Γι αυτό στο Συμβούλιο υποστήριξαν αυτόν τον προϋπολογισμό, ακόμη κι αν είναι ανεπαρκής. Πάντα τέτοιοι εκβιασμοί γίνονται εκεί».

ΠΑΝ.ΒΕΛ.