Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Στον αέρα και για περίπου μία ώρα -όσο διαρκεί το ταξίδι της επιστροφής από την Κύπρο στην Αθήνα- τα είπαν χθες Σαμαράς και Βενιζέλος με αιχμή τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι οποίες σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα είναι αμφίβολο εάν θα έχουν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειχνε ιδιαίτερα προβληματισμένος κάτι που έκανε τους συνεπιβαίνοντες στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Δημήτρη Αβραμόπουλο να απομακρυνθούν για αρκετή ώρα από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ώστε να τούς αφήσουν να τα πουν μόνοι τους, κάτι που δεν κατέστη εφικτό κατά την μετάβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετέφερε στον πρωθυπουργό την ανησυχία του για τα σενάρια αποστασίας που προωθεί όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για συντονισμένα σχέδια αποσταθεροποίησης, κατήγγειλε όσους επιθυμούν την επιστροφή της χώρας στην δραχμή και όλα αυτά τα συνέδεσε με τα πρόσφατα λοξοκοιτάγματα της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς τον άκουγε με ενδιαφέρον και συμφώνησε με την συλλογιστική του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κάτι που φάνηκε και προχθές όταν ανέθεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια αποστασίας που προωθεί.

Πληροφορίες όμως από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι την εξυπηρετούν όλα όσα στρέφονται γύρω από το ΠΑΣΟΚ γιατί τα περισσότερα είναι αρνητικά και επιτείνουν το κλίμα αβεβαιότητας. Ο κ. Σαμαράς μετά και την αποχώρηση της Θ. Τζάκρη ανησυχεί αλλά δεν το λέει ανοιχτά για την πρόκληση νέου ατυχήματος σε ένα ΠΑΣΟΚ που διανύει ενδεχομένως και την χειρότερη περίοδο από τον Μάιο του 2012.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν συζήτησαν για το θέμα των υποβρυχίων, όμως ο πρωθυπουργός φέρεται να ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τι θα πράξει σήμερα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως θα επιδιώξει να συσπειρώσει τους βουλευτές ώστε να δοθεί μία αποστομωτική απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του και να μπει ένα φρένο στα προσκλητήρια αποστασίας.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος Βενιζέλος θα επιχειρήσει να δεσμεύσει τους βουλευτές για τις μετέπειτα κινήσεις τους και θα τούς ζητήσει ευθέως να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Πάντως ούτε και οι ίδιοι οι βουλευτές γνωρίζουν τι θα τούς πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι συνεργάτες του δεν περιμένουν εκπλήξεις.

Έχει ενδιαφέρον το εάν στην συνεδρίαση θα αποφασίσει να δώσει το παρών ο Γεώργιος Παπανδρέου ο οποίος απουσίαζε από τις τελευταίες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.