Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η τρικυμία στο ΣΥΡΙΖΑ καταλάγιασε μερικώς. Ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν το έχει, όταν πρέπει να κάνει την ηγετική κίνηση, εμφανίστηκε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ως άλλος Πόντιος Πιλάτος σε ότι αφορά στην υπόθεση Τατσόπουλου.

Το μόνο που είπε ήταν ότι «δεν συμφωνεί με όσα γράφτηκαν στα social media για τον Πέτρο». Μόνον εκεί όμως: Αυτά που γράφτηκαν στην «Αυγή», από τον πρόεδρο του Διοικητικού της Συμβουλίου Βασίλη Μουλόπουλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα αντιπαρήλθε ελαφρά τη καρδία. Στο δίλημμα, να αποδοκιμάσει το Μουλόπουλο ή να διαγράψει τον Τατσόπουλο, όπως θα ήθελε μια ισχυρή μειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας προτίμησε να σφυρίξει αδιάφορα. Αποτέλεσμα: Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος, που γλίτωσε τη διαγραφή στην τελική ευθεία, ερμήνευσε τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας ως στήριξη και ξανάρχισε τα δικά του. Χθες το βράδυ πήρε σβάρνα τα κανάλια και «έσκισε» τον Μουλόπουλο, θυμίζοντας ότι υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του ΔΟΛ και στενός συνεργάτης του Σταύρου Ψυχάρη.

Αυτό πόνεσε ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου. Ήταν άλλωστε υπήρξε το βασικό τους επιχείρημα κατά του υφυπουργού ΔΤ Παντελή Καψή, όταν αυτός ανέλαβε τη δημόσια τηλεόραση και ο Μουλόπουλος το αντεπιχείρημα του Καψή, όταν πέρασε στην αντεπίθεση.

Ο Τατσόπουλος επιτέθηκε σε ένα σημαντικό κομματικό στέλεχος με τα ίδια επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει ένας υφυπουργός της κυβέρνησης. Η έκκληση του Τσίπρα στην Κ.Ο. για περισσότερη συλλογικότητα και αλληλεγγύη, έπεσε στο κενό μέσα σε λίγες ώρες.

Το δεύτερο και σημαντικότερο ζήτημα που άνοιξε χθες ο Τατσόπουλος ήταν αυτό της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, στο οποίο εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος, προειδοποίησε μάλιστα πως αν αυτή υπάρξει στην πραγματικότητα, εκείνος θα φύγει από το κόμμα.

Επί της ουσίας, επέμενε δηλαδή στη διαφωνία του με την στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει κυβέρνηση με όποιον προσφέρεται την επομένη των εκλογών. Αυτό όμως είναι κεντρικό ζήτημα και υπενθυμίζεται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βράζει κατά του Τατσόπουλου όχι λόγω του μισού γυναικείου πληθυσμού, ή της Σώτης Τριανταφύλλου, αλλά λόγω των όσων έχει δηλώσει για συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Ο Μουλόπουλος από την πλευρά του έχει κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένος, αυτό που περίμενε ήταν να μην καλύψει ο Τσίπρας τον αιρετικό βουλευτή, άλλωστε τα όσα έγραψε κατά βάθος απηχούν την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που πιστεύουν πως αυτά που λέει ο Τατσόπουλος δεν είναι αριστερά.

Δυσαρεστημένοι ωστόσο είναι μια σειρά από στελέχη της ρεαλιστικής πτέρυγας στο ΣΥΡΙΖΑ, που πίστευαν ότι η υπόθεση Τατσόπουλου, (που κομματικά είναι ανύπαρκτος και ανίσχυρος) ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να στείλει ένα μήνυμα πυγμής στο εσωτερικό.

Όπως και στο παρελθόν, σε ανάλογες συμπεριφορές της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας ταλαντεύτηκε και στο τέλος δίστασε. Η αδυναμία του να  δείξει, ότι μπορεί να παίρνει και δυσάρεστες αποφάσεις, μάλλον θα απελευθερώσει και άλλα «παραδείσια πουλιά» στο εσωτερικό του κόμματος να ξεδιπλώσουν περίεργες συμπεριφορές.

Προς μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών, οι πριμαντόνες και οι εκκεντρικοί θα πάρουν το πάνω χέρι στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο ο κ. Τσίπρας θα αρκείται στο ρόλο του πυροσβέστη...