Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις διεργασίες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ μετά και το φραστικό άνοιγμα του Φώτη Κουβέλη προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αντιμετώπισαν με μεγάλη ικανοποίηση την παραδοχή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ότι «η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αντιδράσουν στην πολιτική της κυβέρνησης δεν εμπεριέχει το στοιχείο της αποστασίας» ενώ καταγράφουν την διαφοροποίηση του Φώτη Κουβέλη για το θέμα των συμμαχικών κυβερνήσεων από παλαιότερες τοποθετήσεις του.

«Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στο ACION 24 όταν ρωτήθηκε σχετικά. Η ίδια η ζωή έχει εγκαταλείψει αυτές τις κυβερνήσεις. Χρειάζονται στη χώρα μας κυβερνήσεις συνεργασίας. Εμείς το αποδείξαμε αυτό ως αναγκαιότητα τον Ιούλιο το 2012.

Αλλά οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να είναι ουσιαστικά συνεργατικές κυβερνήσεις, έτσι ώστε να μην έχουμε ούτε μονοκομματικές συμπεριφορές, αλλά και αυτό που παράγει η συνεργατική κυβέρνηση να αντανακλά στην ασκούμενη πολιτική. Να γίνεται κτήμα της ελληνικής κοινωνίας που επιδιώκει η χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν απορρίπτει σενάριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ η απάντησή του ήταν «βεβαίως».

Όπως ήταν φυσικό οι τοποθετήσεις αυτές δημιούργησαν εντάσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και για αυτό λίγο αργότερα ο Φώτης Κουβέλης διευκρίνισε.

«Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και με τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικής συνεργασίας ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον. Εάν προκύψουν στο μέλλον τότε θα δούμε».

Είναι φανερό σημειώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Φώτης Κουβέλης δέχεται σοβαρές πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος του. Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στην ΔΗΜΑΡ επιλέγοντας πιο δρόμο θα ακολουθήσει και στην συνέχεια θα διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι έχει αρχίσει να διαφοροποιείται σε πολλά θέματα από την κυβερνητική πολιτική είναι ένα πρώτο βήμα μέχρι να φτάσουμε στην συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχουν γίνει και άλλα πιο ουσιαστικά βήματα.

Φυσικά στην Κουμουνδούρου αξιολογούν ως ιδιαίτερα σοβαρό και το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αφού με την δήλωση του για το θέμα της  αποστασίας  έδωσε την χαριστική βολή στα σενάρια κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.