Το σχέδιο για τον ενεργειακό αγωγό Ναμπούκο ο οποίος θα μετέφερε φυσικό αέριο στην Ευρασία και θα καθιστούσε την Τουρκία μεγάλο ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από γεωστρατηγικής και οικονομικής πλευράς έπεσε στο κενό και όλα τα φιλόδοξα σχέδια πέρασαν απλά στην ιστορία.

Η εταιρία που είχε αναλάβει τον αγωγό Ναμπούκο που κάποτε αντιμετωπιζόταν ως ένα σχέδιο που θα άλλαζε τις ισορροπίες της ενέργειας στην Ευρασία, έδωσε τέλος στις δραστηριότητες της. Η σχετική ιστοσελίδα της εταιρίας κατέβηκε, ενώ περατώθηκαν και όλες οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου και του CEO Ράϊνχαρντ Μίτσεκ.

Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ τίναξαν στον αέρα κάθε σχεδιασμό που υπήρχε μέχρι τώρα.Και όλα αυτά ενώ είχαν γίνει στις 11/10/2002 τα εγκαίνια του Ναμπούκο. Μάλιστα η τελετή που είχε γίνει στη Βιέννη είχε διαφημιστεί πολύ με διαστάσεις υπερπαραγωγής.

Η πρώτη ζημιά έγινε από τον αγωγό ΤΑΝΑΡ καθώς ξαφνικά ανατράπηκαν τα πάντα. Ο ΤΑΝΑΡ θα τροφοδοτούσε τον Ναμπούκο αλλά ξαφνικά το Αζερμπαϊτζάν ακύρωσε την αρχική συμφωνία και περιόρισε την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα έδινε. Έτσι το σχέδιο του Ναμπούκο μίκρυνε και πλέον θα εκτεινόταν μέσω Βουλγαρίας ως το Μπάουμγκάρτεν.

Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από από την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που αποφασίστηκε τον Ιούνιο να είναι αυτός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο, από τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας ως την Ευρώπη .

Γ.Κοκ.