Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε μία νέα εποχή έχει περάσει πλέον η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας καθώς τον τελευταίο καιρό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος αποφάσισε να αναβαθμίσει την εκπαίδευση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη σύμφωνη γνώμη του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου καθώς εγκρίνονται και τα απαιτούμενα κονδύλια. Έτσι η εκπαίδευση σε πολλούς τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων οδηγηγήθηκε από τα tv games σε πραγματικές συνθήκες.

Σίγουρα το να διατηρείς αξιόμαχες και καλά εκπαιδευμένες δυνάμεις είναι δαπανηρό αλλά η εικονική πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε πανωλεθρία την κρίσιμη στιγμή.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υιοθετεί την άσκηση με πραγματικά πυρά ακόμα και αν κοστίζουν αρκετά, σε μια περίοδο που η Ελλάδα μετράει και το ένα ευρώ.

Το θέμα όμως είναι τι είδους Ένοπλες Δυνάμεις θέλει να έχει μια χώρα.Και αφού αποφασίσει αναλαμβάνει ή όχι και το κόστος. Δυστυχώς ανατολικά η Ελλάδα δεν έχει την Ελβετία γείτονα.

Χτες ξεκίνησε η διακλαδική άσκηση «Δικέφαλος Αετός» και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή. Διεξάγεται διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Κρήτης όπου θα δοκιμαστούν όλα τα όπλα της αντιαεροπορικής ομπρέλας που διαθέτει η χώρα μας για την προστασία της χώρας από επιθέσεις.

Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η δοκιμή των πυραύλων S-300που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα ξεκίνησαν χτες οι βολές από τα παρακάτω οπλικά πυραυλικά συστήματα: CROTALE του Πολεμικού Ναυτικού και ΒΕΛΟΣ της Πολεμικής Αεροπορίας. Σήμερα θα γίνουν πραγματικές βολές από το κατευθυνόμενοπυραυλικό σύστημα HAWK, από το ASRAD του Στρατού Ξηράς και από το φορητό σύστημα STINGER του Πολεμικού Ναυτικού.