Την εκτίμησή του ότι στο αμέσως προσεχές  διάστημα λίγο θα υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις στο χώρο των τραπεζών, επανέλαβε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γεώργιος Προβόπουλος, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Προβόπουλος στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -παρουσία των δημοσιογράφων- εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για όσα πρόκειται να συμβούν τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες και αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Ελλάδα ειδικότερα.

Ο διάλογος Παπούλια – Προβόπουλου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα, πώς είστε;

 Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, κύριε Πρόεδρε, στις …επάλξεις.

Η Ευρώπη αναζητά λύσεις στο μέλλον της Ευρώπης και τις επόμενες μέρες θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άμα δεν βρει λύσεις η Ευρώπη… χαθήκαμε.

 Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, έχει τα δικά της προβλήματα. Και νομίζω ότι τα δικά της προβλήματα, δηλαδή τα ελληνικά προβλήματα, μένει σε εμάς τους Έλληνες να τα λύσουμε.

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, είναι αλήθεια αυτό, αλλά η Ελλάδα είναι και μέρος της Ευρώπης.

 Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά ξέρετε εμείς οι Έλληνες πολλές φορές αναζητούμε τον ‘από μηχανής Θεό’, ο οποίος θα υποκαταστήσει τις δικές μας προσπάθειες. Η δουλειά πρέπει να γίνει εδώ, στην Ελλάδα, και επικουρικά βεβαίως μπορεί να έρθει και η βοήθεια - όπως αναφέρατε - στα πλαίσια της αναζήτησης μιας πρόσφορης λύσης που θα αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι βλέπετε;

 Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Επομένως, δεν θα πρέπει να κρατάμε ούτε μεγάλο, ίσως ούτε και μικρό καλάθι. Αλλά, θα ήθελα να επαναλάβω ότι τα προβλήματα τα δικά μας θα τα λύσουμε εδώ, στην Αθήνα, όχι στις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες μπορεί σε κάποιο βαθμό με τις λύσεις που θα πάρουν να μας δώσουν επικουρικά ένα χέρι βοηθείας. Αλλά εδώ είναι τα προβλήματα και επιμένω ότι εδώ πρέπει να στραφούμε στη λύση τους.

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τις Τράπεζες τι γίνεται;

 Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Τράπεζες όπως σας είχα πει και την άλλη φορά είναι σε μια καμπή αρκετά δύσκολη εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και θα είναι μια χρονιά πιστεύω ανακατατάξεων, που σημαίνει συγχωνεύσεις, συνεργασίες κλπ., για να βρεθούν σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που βρίσκεται μπροστά τους.

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί παλινωδούν;

Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι και η δική μου κριτική - αν θέλετε - αλλά πιστεύω ότι δεν θα καθυστερήσουν για πολύ. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα τις οδηγήσουν προς συνεργασίες.