Με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι «δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες, τη σαφή βούληση των Κυβερνήσεων, των Κοινοβουλίων των δύο χωρών και των Λαών μας, να εργαστούμε για την ανασυγκρότηση των οικονομιών».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «είναι βαθειά η πεποίθησή μας ότι η αναγέννηση, η ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα των Οικονομιών στην Κύπρο και στην Ελλάδα, είναι προϋπόθεση όχι απλώς, για την ευημερία και τη κοινωνική συνοχή των λαών μας, αλλά και για τον επιτυχή χειρισμό και διαχείριση των Εθνικών μας θεμάτων, και ασφαλώς, του Κυπριακού. Γιατί, είναι βασική παράμετρος και θεμελιώδης προϋπόθεση μία ισχυρή οικονομία και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μαζί, ασφαλώς, με μία σωστή πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική, μαζί με ισχυρή άμυνα». 

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε ότι συμφώνησαν με τον Αντώνη Σαμαρά πως «χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση, χωρίς η τουρκική πλευρά να συμφωνήσει στις βασικές αρχές, στα βασικά χαρακτηριστικά λύσης του Κυπριακού προβλήματος, δηλαδή οι συνομιλίες θα πρέπει να αποσκοπούν σε μία λύση η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά μίας Διεθνούς Νομικής Προσωπικότητας, ενός κράτους με μία Διεθνή Νομική Προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών ως ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δεν είναι νοητό να ξεκινήσουν.

Διότι, στόχος δεν πρέπει να είναι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, γιατί τέτοιες συνομιλίες έχουμε τα τελευταία 39 χρόνια, χωρίς κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα. Θέλουμε συνομιλίες στις οποίες εξαρχής θα υπάρχει συμφωνία ότι αποσκοπούν στο να μας οδηγήσουν σε μία λύση στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και μία λύση η οποία να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρα – μέλους της Ε.Ε. Και, ασφαλώς, μείναμε σύμφωνοι και στη θέση ότι χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ένα πιο ενεργό επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Ναι, το Κυπριακό». 

Τέλος, τόνισε πως το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα και πρέπει να παραμείνει εντός του πλαισίου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και ότι «πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή προσωπικότητα η οποία να ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος – special envoy – όπως ονομάζεται στη διπλωματική γλώσσα, για να επαγρυπνεί και να εποπτεύει ότι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται στις συνομιλίες, είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».