Τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου, δέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε αγωνιστή.

Εξάλλου ο κ. Παπούλιας, ζήτησε από τον κ. Ομήρου να τον πληροφορήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η τουρκοκυπριακή, η τουρκική πλευρά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εξακολουθεί να μην συνεργάζεται για να διαμορφωθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, μία επαρκής διαπραγματευτική βάση σαφής, αποκρυσταλλωμένη, μη επιδεχόμενη οιασδήποτε αμφισβήτησης, με τις βασικές αρχές της λύσης, που -υποτίθεται- επιδιώκουμε με τις συνομιλίες. Δηλαδή, ένα κράτος με μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», απάντησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

Προσέθεσε παράλληλα ότι η λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της χώρας ως χώρας- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωση, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου μιλάει για δύο κυριαρχίες, ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη.

«Παλιό παραμύθι», σχολίασε δηκτικά ο κ. Παπούλιας και συμφώνησε με την παρατήρηση του κ. Ομήρου ότι πρέπει και η ΕΕ πλέον, να αναλάβει κάποιες επιπλέον ευθύνες και να συνδράμει επικουρικά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα.