Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σχεδόν δημοσίως διεξάγεται πλέον η συζήτηση, που για μεγάλο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνταν πίσω από κλειστά γραφεία, για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα κυβέρνηση από τη Βουλή, υπό την τρέχουσα σύνθεσή της. 

Η αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η ανοικτή πρόσκληση Τσίπρα στους πράσινους να ρίξουν την κυβέρνηση, οι συνεχείς αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών για τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα και η συνακόλουθη πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές αλλά και η ανοικτή συζήτηση για την επιστροφή ή μη της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα την οποία προκάλεσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και αναζωπυρώνει με αντικρουόμενες δηλώσεις ο κ. Κουβέλης, δημιουργούν το υπόβαθρο για κάθε είδους σενάρια, αρκετά εκ των οποίων στερούνται σοβαρότητος. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γνώση των κινήσεων που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο, με στόχο κυρίως το ΠΑΣΟΚ που είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης, ενώ είναι σαφές ότι απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο επανάληψης του πειράματος Παπαδήμου. «Ο Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου» σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή και το Kαραμανλικό στρατόπεδο απορρίπτει κάθε σενάριο υποκατάστασης του Αντώνη Σαμαρά για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξης. Και αντίστροφα να ήταν, ωστόσο, κανένα σενάριο τέτοιου είδους δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει ερήμην του Πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε και ελέγχει σημαντικό τμήμα της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, ικανό να αποτρέψει οποιοδήποτε σενάριο. 

Ο εισηγητής της ιδέας για μεταβατικό πρωθυπουργό ήταν ο κ. Φώτης Κουβέλης, ήδη από το καλοκαίρι, όταν λόγω ΕΡΤ εγκατέλειψε την κυβέρνηση. Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε προ ημερών μετά τη δημόσια πρόταση της κας Ντόρας Μπακογιάννη για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, με την πρώην υπουργό πάντως να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική επαναλαμβάνοντας, σε κάθε ευκαιρία, ότι αυτό πρέπει να γίνει με τον Σαμαρά Πρωθυπουργό. Παρά τις διαψεύσεις Μπακογιάννη για προηγούμενη επικοινωνία με τον Φώτη Κουβέλη, η πραγματικότητα είναι ότι οι δύο πλευρές διατηρούσαν, ανέκαθεν, ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι έχουν το τελευταίο διάστημα διευρυνθεί και για κοινωνικούς λόγους. 

Το Μαξίμου, πάλι, αν και επιδίωξε αρχικά να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τελικά δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την εξελισσόμενη δημόσια συζήτηση, η οποία εν τέλει λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και, δυνάμει, διαλυτικά για την κυβέρνηση. Αυτό θεωρείται ότι έγινε χθες, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, και εκ των στελεχών που συμμετέχουν καθημερινά στις συσκέψεις του Μαξίμου, κ. Μάκη Βορίδη.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ αποκάλυψε και τα, κατά την άποψή του, συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτά τα σενάρια, ότι δηλαδή πρόκειται για κέντρα εντός και εκτός Ελλάδος που επιδιώκουν τη συμμετοχή της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Μάλιστα, κατονόμασε και τον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι η πρότασή του για... «αποστασία» εν τέλει έχει ως στόχο την εμπέδωση της μνημονιακής πολιτικής! Στόχος της παρέμβασης Βορίδη δεν ήταν άλλος παρά να «κάψει» το σενάριο μίας, τύπου, οικουμενικής κυβέρνησης, για την ηγεσία της οποίας δεν είναι λίγοι όσοι θα ενδιαφέρονταν.

Τι είπε ο κ. Βορίδης στο Βήμα FΜ; «Για να είναι αποτελεσματική αυτή η πολιτική, θα έπρεπε να στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να στηριχθεί και από την Αριστερά... τα κέντρα εξουσίας που πιστεύουν σ’ αυτή τη διαδικασία θέλουν οπωσδήποτε να εμπλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό το σχήμα». Και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε λοιπόν να υπερβούμε τις πολιτικές και ιστορικές μας διαφορές, προκειμένου να στηριχθούν σε έναν συγκεκριμένο καμβά συγκεκριμένες πολιτικές. Αυτοί που το λένε αυτό, τι θέλουν; Να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση στην κυβέρνηση, να δημιουργηθεί κλυδωνισμός και πιθανόν εκλογές και σ’ αυτές να φτιαχτεί ένα σχήμα με συνεργασίες ενός ευρέως φάσματος της Αριστεράς, προκειμένου να εμπεδωθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή η πολιτική».