current views are: 1

20 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:03

«Χοντράδα Τσίπρα το κάλεσμα προς τους κυβερνητικούς βουλευτές»

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε τη στήριξη ή συμμετοχή στην κυβέρνηση της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, ο πρόεδρός της, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας για το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα ότι αποτελεί «χοντράδα» η έκκληση προς έναν βουλευτή να φύγει από το κόμμα του, θεωρώντας, όμως υπερβολικά τα περί «αποστασίας».

Δημοσίευση 16:03’
αρθρο-newpost

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε τη στήριξη ή συμμετοχή στην κυβέρνηση της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, ο πρόεδρός της, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας για το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα ότι αποτελεί «χοντράδα» η έκκληση προς έναν βουλευτή να φύγει από το κόμμα του, θεωρώντας, όμως υπερβολικά τα περί «αποστασίας».

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε τη στήριξη ή συμμετοχή στην κυβέρνηση της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, ο πρόεδρός της, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας για τον Αλέξη Τσίπρα ότι αποτελεί «χοντράδα» η έκκληση προς έναν βουλευτή να φύγει από το κόμμα του, θεωρώντας, όμως υπερβολικά τα περί «αποστασίας».

«Η στήριξη της κυβέρνησης είναι καθήκον των κομμάτων που έχουν συναποφασίσει ότι πρέπει να πορευτούν κυβερνητικά μαζί, έχουν δημοσιεύσει ένα κείμενο στρατηγικής συνεργασίας μακράς πνοής. Είναι δύο τα κόμματα αυτά και έχουν τους βουλευτές τους. Συνεπώς το ερώτημα πρέπει να τεθεί σε αυτούς« είπε.

«Σε ό,τι μας αφορά για την από εδώ και πέρα στάση μας σε σχέδια νόμου ή μικρής ή μεγάλης σημασίας, εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι καταστατικός λόγος της ύπαρξής μας και θεμελιώδης αιτία της γέννησης μας ήταν να συμβάλουμε στην μάχη κατά της ύφεσης και της ανεργίας με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, πράγμα που και κάνουμε, και έχουμε την ανάλυση, την σκέψη και την πολιτική θέση ότι η κυβέρνηση αυτή έχασε την μάχη οριστικά εναντίον της ύφεσης και της ανεργίας. Συνεπώς για μας είναι αδιανόητο η συμμετοχή ή η στήριξη σε αυτήν» πρόσθεσε. 
 
Για το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στους επίδοξους κυβερνητικούς «αντάρτες» και τις αιχμές που άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «είναι κατανοητό και σύνηθες ένας αρχηγός ή ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης να καλεί βουλευτές της συμπολίτευσης να μην ψηφίσουν ένα νόμο, έχει συμβεί πάρα πολλές φορές. Είναι όμως απαράδεκτο και συνιστά πολιτική χοντράδα να καλείς ένα βουλευτή να φύγει από το κόμμα του. Από την άλλη βέβαια πλευρά, οι ιστορικές αναλύσεις που συσχετίζουν την παρούσα περίπτωση με την περίοδο της αποστασίας, είναι και υπερβολικές και καταχρηστικές». 

Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για πιθανή του συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λοβέρδος είπε:

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνω σχολιασμό, μετά μάλιστα και τις εξηγήσεις που οι ίδιοι της ΔΗΜΑΡ έδωσαν χθες το μεσημέρι. Ωστόσο το ερώτημα αφορά και εμάς. Ούτε στον έναν, ούτε στον άλλο. Ούτε ΝΔ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η δική μας σταθερή πολιτική επιλογή. Εμείς δεν λιποτακτούμε από τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης από τον οποίο προερχόμαστε και στον οποίο μένουμε και θα παραμένουμε. Αυτό που έχουμε ως πολιτικό καθήκον, πέραν των όσων καθηκόντων, αφορούν τη χώρα και για τα οποία συζητήσαμε, με ορισμένα παραδείγματα ως αφορμή, το πολιτικό μας καθήκον είναι αφού παραμένουμε και πιστεύουμε στον χώρο μας, να τον επανασυγκροτήσουμε συμμαχώντας  συνεννοούμενοι. Και αυτό κάνουμε. Δεν είναι για μας σκόπιμο, από την στιγμή που πέραν των θεμάτων της χώρας έχουμε τάξει σκοπό μας την επανασυγκρότηση της Αριστεράς να ανακοινώνουμε επιλογές. Ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλο. Ο χώρος μας αυτός αποτελεί το αντικείμενο της μέριμνάς μας».

Για το εάν προχωράει η πρόταση για συνεργασία στο χώρο της Κεντροαριστεράς ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα είπε πως είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις γιατί «και για τα θέματα του συντάγματος και για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα, με την μεγάλη εκδήλωση που οργανώσαμε με την ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη, τα δύο κόμματα η Νέα Ελλάδα και η ΔΗΜΑΡ, όπου πάρα πολύς κόσμος ήρθε και ήταν εξαιρετικά διεισδυτικές οι προτάσεις μας που απευθύνονται και προς αυτή την κυβέρνηση. Εμείς κάναμε προτάσεις άμεσης εφαρμογής και αδάπανες» είπε για να εξαπολύσει βέλη κατά του Αθανάσιου Τσαυτάρη:

«Φυσικά ο χειρότερος υπουργός Αγροτικών των τελευταίων δεκαετιών κωφεύει. Δεν είχε ούτε καν την ευαισθησία να ζητήσει από τα δύο κόμματα να συζητήσει για τις προτάσεις που κάναμε, που τις απευθύναμε πρωτεύοντος στην κυβέρνηση για να τις υλοποιήσει. Δεν είπαμε αυτά να τα κάνουμε όταν εμείς θα γίνουμε εξουσία μετά από κάποια χρόνια. Εμείς είπαμε ότι αυτά κάθε σοβαρός άνθρωπος τα προτείνει εν επιγνώσει ότι δεν έχει χρόνο ο Έλληνας πολίτης και περνάει πάρα πολύ άσχημα, η ανεργία και η ύφεση είναι σαρωτικές. Για αυτό ζητάμε να  τα πάρει η κυβέρνηση, αν κάτι κρίνει από αυτά σοβαρό και να τα κάνει τώρα».

Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε πως «προχωρήσαμε λοιπόν στη σύγκλιση, σε προγραμματικό επίπεδο, έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και οι συζητήσεις σε ότι αφορά την δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου, που δεν θα στοχεύει μόνο στις ευρωεκλογές, όπως είπε και ο κ. Κουβέλης και εγώ στη Θεσσαλονίκη αλλά  και στις εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η επιδίωξη μας , δεν έχει ολοκληρωθεί βέβαια η προσπάθεια. Σας ενημερώνω πως  και άλλα στελέχη του χώρου έχουν ευθυγραμμιστεί σε αυτή την πορεία, άλλοι έχουν ανακοινώσει την συμμετοχή τους, άλλοι θα την ανακοινώσουν τον επόμενο καιρό και εκτιμώ ότι, όπως χρονοδιαγράψαμε τις ανάγκες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2013, θα έχει συγκροτηθεί το μέτωπο. Η πορεία όμως αυτή δεν θα σταματήσει, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις, και πολύ σημαντικές μάλιστα που θα πρέπει σε αυτή την διαδρομή να το σκεφτούν, να κάνουν τις αναγκαίες στρατηγικές τους επιλογές και να μας πουν αν θέλουν να συμμετάσχουν. Εμείς πάντως, είμαστε αποφασισμένοι στο μέτρο που η συγκεκριμένη πρωτοβουλία παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο 2013, να προχωρήσουμε και στις ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές».   

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε σειρά προτάσεων που έχει κάνει το κόμμα του, όπως «να πάρουν επίδομα ανεργίας οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, η σύνδεση της αγοράς ακινήτων με την visa , που εμπεριείχετο σε πρόταση νόμου από την οποία την άντλησε το Υπουργείο Ανάπτυξης» ενώ υπενθύμισε πως κατατέθηκαν «δύο προτάσεις νόμου, η πρώτη αφορά την κατάργηση των δημοτικών, περιφερειακών και κρατικών αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις και την αντικατάστασή τους από τις αυτοαδειοδοτήσεις. Από το Φεβρουάριο δεν έχει μπει καν σε συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, και να θυμίσω την πρόταση νόμου για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών  που έχουμε καταθέσει, που θα έδινε την δυνατότητα σε ριζοσπαστικές αλλαγές στην κατεύθυνση της  ευθυγράμμισης με την κοινωνική βούληση και την οποία πρόταση νόμου η Βουλή δεν έχει καν θέσει σε συζήτηση. Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι. Το ίδιο κάνουμε  και σήμερα, με την τροπολογία που έχουμε καταθέσει, αρμοδιότητας Υπουργείο Εσωτερικών και  την συνδέσαμε σε σχετικό με την ευρεία έννοια σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και συζητείται αύριο,  η οποία αφορά στην αποκατάσταση της ουσιαστικής νομιμότητας και στην άρση μιας τεράστιας αδικίας. Σχετίζεται με την ιθαγένεια των ανθρώπων που την έχασαν διωκόμενοι από τους ναζί, αναφέρομαι στα στελέχη, στα μέλη, στους ανθρώπους της Ισραηλινής κοινότητας στη χώρα μας, που έχασαν την ιθαγένειά τους, διωκόμενοι από τους ναζί και πρέπει να αποκτήσουν οι επιζώντες αλλά και οι κατιόντες συγγενείς τους».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε πως ο κ. Δόλλης, ως αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της κυβέρνησης Παπανδρέου είχε επεξεργαστεί την παρέμβαση αυτή, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν αναστατώσεις πολιτικές που δεν επέτρεψαν την ρύθμιση αυτή να είναι ήδη νόμος του κράτους εδώ και καιρό.


σχετικα αρθρα