Δίχως τέλος φαίνεται πως είναι οι προκλήσεις της Τουρκικής πλευράς, αφού λίγες ημέρες μετά τις απίστευτες δηλώσεις του αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς για μετατροπή της ιστορικής εκκλησίας της Αγιάς Σοφιάς, το υπουργείο Εξωτερικών όχι μόνο επανέρχεται στο θέμα, αλλά ζητάει τα ρέστα και από την Ελλάδα!

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, τονίζεται ότι «η Τουρκία δεν έχει τίποτα να μάθει από την Ελλάδα, στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών».

«Η Τουρκία έδειξε πάντα ιδιαίτερη φροντίδα για την ιερότητα των θρησκευτικών χωρών, ενώ είναι γνωστό σε όλους ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι θρησκευτικοί χοροί και τα πολιτιστικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα. Παρά τη μουσουλμανική κοινότητα που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει τζαμί για το προσκύνημα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προκλήσεις από τον Αρίντς και ελληνικές αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας αποτελεί στην ουσία απάντηση στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Αθήνα από τις δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος προ ημερών είχε εισηγηθεί εκ νέου τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. 

Ο Αρίντς είχε δηλώσει πως «στο παρελθόν ήταν δυνατόν να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα όμως υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία», ενώ πρόσθεσε πως «κοιτάμε την καημένη την Αγιά Σοφιά και ευχόμαστε να επιστρέψει στις καλές της ημέρες». 

Για το θέμα παρενέβη το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του οποίου με δήλωσή του είχε τονίσει ότι  «οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας».

ΠΑΝ.ΒΕΛ.