Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις αντιδράσεις που προέρχονται κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ μετά την πρόκληση - πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα μέσω της συνέντευξής του στην "Κυριακάτικη ΑΥΓΗ". Στελέχη του κόμματος εξεπλάγησαν από την αποδοχή της πρότασης από το μπλοκ των πρώην Παπανδρεϊκών στελεχών, και κυρίως από τον τρόπο υποδοχής της.

Η ευθεία πρόταση όπως εκφράσθηκε από τον καθηγητή και πρώην υφυπουργό Παιδείας επι Γ. Παπανδρέου, Γ. Πανάρετο "συζητείστε μαζί μας και όχι μόνο με τους ΑΝΕΛ" ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ενός πρώτου ανοίγματος μιας πλευράς του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ασφυκτιά από την πλήρη υποταγή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ν.Δ., και ταυτόχρονα ως «μαγιά» μιας συζήτησης που πλέον πρέπει να επεκταθεί και εκτός των κομματικών τειχών. 

Μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως θα αποδυνάμωνε περισσότερο τον Ευαγ. Βενιζέλο, θα λειτουργούσε "λυτρωτικά" για την εναπομείνασα κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, και ταυτόχρονα θα όξυνε τις έριδες με τους βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι εγκαλούν την ηγεσία τους ότι ¨δίνει γη και ύδωρ στο ΠΑΣΟΚ". 

Δεν διαφεύγει της προσοχής τους η κατάσταση αναμονής που τηρούν «πρωτοκλασάτα» στελέχη της Ν.Δ. και η δυσανεξία που εκφράζουν σε επιλογές του πρωθυπουργού, πέραν των αυτών καθαυτών μνημονιακών υποχρεώσεων. 

Όσο δε για το σενάριο κυβέρνησης "τύπου Παπαδήμου", στην Κουμουνδούρου το προσεγγίζουν από δύο πλευρές. Η πρώτη επιμένει ότι "δεν έχει κανένα μέλλον μια τέτοια κίνηση, απλώς θα επιβραδύνει την πτώση του συστήματος". Και η δεύτερη ενδεχομένως... αιρετική η οποία ισχυρίζεται " ακόμα και σε αυτό το σενάριο μπορεί να αγνοηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση;" Άρα καμία ανεκτικότητα απέναντι σε σενάρια τύπου Παπαδήμου, και γρήγορα να "οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές". 

Σε αρκετά στελέχη έχει ωριμάσει η ιδέα ότι το κόμμα "οφείλει να αντιληφθεί πως το να συζητά με όρους εξουσίας δεν αποτελεί έγκλημα, αντίθετα επιβάλλεται στις σημερινές συνθήκες" και συνακόλουθα εκτιμούν ότι πλέον "μόνο στην κοινωνία, και με όρους απόλυτης πολιτικής διαφάνειας μπορεί να στοιχειωθεί διάλογος που θα υπερβαίνει κατεστημένες περιχαρακώσεις". Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν a priori αποκλεισμοί και συμφωνίες αλλά επιδιώκεται να αναζητηθεί μια σύγκλιση πάνω σε προτεινόμενες προγραμματικές προτάσεις που οδηγούν στο "να διασωθεί η κοινωνία, και όχι ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα". 

Με κοινή πεποίθηση πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μοναδική σταθερά του πολιτικού συστήματος στην Κουμουνδούρου σκέπτονται την επόμενη μέρα παρακολουθώντας το σήμερα. Η τοποθέτηση του Φ. Κουβέλη που άφησε ανοικτό παράθυρο συνεργασίας, αν και ερμηνεύτηκε ως κίνηση "με εσωτερικούς αποδέκτες" δεν πέρασε απαρατήρητη. "Βεβαίως αυτό θα φανεί και στις αποφάσεις του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ" λένε στελέχη του κόμματος, εν τούτοις όμως διακρίνουν αργά αλλά σταθερά βήματα "στροφής" της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, όταν μέχρι πρόσφατα σχεδόν αποκήρυσσε όποια συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα στις "αθρόες προσελεύσεις". Με δεδομένο οτι ουδείς επιθυμεί να μεταβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό φορέα που θα μοιράζει "συγχωροχάρτια" ως άλλος Τέντζελ, μια πρώτη προσέγγιση υποστηρίζει ότι "οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που μέσα από διαδικασίες θα προτείνουν και θα αποφασίζουν το ποιοι θα περνούν το... κατώφλι". Επι της ουσίας λοιπόν το "μπαλάκι" της αξιολόγησης πέφτει στις τοπικές οργανώσεις αφού "αυτές έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης", καθώς και ότι "κανείς δεν έχει κλείσει θέση στο τρένο...". Το ενδεχόμενο να αναβιώσει το ΠΑΣΟΚ του 1981, το εξορκίζουν με όλους τους τρόπους στην Κουμουνδούρου λέγοντας " δεν είμαστε αυτοκτονικοί τύποι για να βάλουμε μόνοι μας θηλιά από το παρελθόν...".