Εξαντλήσαμε όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, αποκλείοντας προς το παρόν τουλάχιστον το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στα ΑΕΙ στους πρυτάνεις, λέγοντας ότι «βάση του νόμου έχουν αυτοί την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος».

Σημείωσε παράλληλα ότι ως υπουργείο Παιδείας «εξαντλήσαμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», και τόνισε ότι και «πήγαμε στη δικαιοσύνη», ενώ συμπλήρωσε ότι εστάλη η εγκύκλιος προς τα ΑΕΙ, η οποία προβλέπει την περικοπή μισθών σε όσους υπαλλήλους απεργούν

Επικαλούμενος τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις και την απόφαση του ΣτΕ ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι ζητεί την άρση των κινητοποιήσεων για να γίνουν απρόσκοπτα τα μαθήματα. 

«Έχουμε να κάνουμε με αυτοδιοίκητα ΝΠΔΔ, και οι πρυτάνεις έχουν την αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία τους, είναι οι ηγέτες τους, και αν ήμουν στη θέση τους θα ζητούσα από τους υπαλλήλους τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Δεν μπορεί μια μειοψηφία να σηκώνει μπάρα και να προπηλακίζει» τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι βάσει του ν. 4009 δεν υπάρχει άβατο στα ΑΕΙ

Ο κ. Αρβανιτόπουλος απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο επιστράτευσης κάνοντας λόγο για μία διαφορετική πραγματικότητα σε σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις όταν και ελήφθη παρόμοια απόφαση. Όπως είπε, «προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια όσων θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το χώρο της Παιδείας», ο οποίος όπως τόνισε έχει βεβαρυμένο παρελθόν.

«Εάν προχωρήσουμε σε επιστράτευση, θα υπάρξει ανάφλεξη στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» εκτίμησε ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι το μόνο που δεν έχει εισηγηθεί μέχρι στιγμής στον πρωθυπουργός.

«Οχτώ από τα 36 ΑΕΙ έχουν επηρεαστεί από την κινητικότητα, ένα είναι ουσιαστικά κλειστό. Έχει γίνει διάλογος, αλλά δεν πρέπει να είναι πρόσχημα για να αναβάλλουμε τις αποφάσεις μας» δήλωσε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη. 

Επίσης, κάνοντας λόγο για συκοφαντία και λάσπη, υπεραμύνθηκε του τρόπου που έγινε η κινητικότητα στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε βάσει διεθνών στάνταρντ.

Εξάλλου, ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στα φαινόμενα διορισμών συγγενικών προσώπων καθηγητών και μελών της επιστημονικής κοινότητας ως διοικητικών υπαλλήλων στα περισσότερα Πανεπιστήμια. 

Ο υπουργός τόνισε πως η διαθεσιμότητα είναι σαφώς μια επώδυνη διαδικασία, δεν μπορούν όμως από αυτή να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΑΕΙ, όταν, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «όλοι οι Έλληνες έχουν ματώσει».