current views are: 1

20 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση21:50

Αντίθετος σε περικοπές στους στρατιωτικούς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκδήλωσε την πλήρη αντίθεσή του σε περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των εν ενεργεία αξιωματικών και κατ επέκταση και των αποστράτων.

Δημοσίευση 21:50’
αρθρο-newpost

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκδήλωσε την πλήρη αντίθεσή του σε περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των εν ενεργεία αξιωματικών και κατ επέκταση και των αποστράτων.

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκδήλωσε την πλήρη αντίθεσή του σε περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των εν ενεργεία αξιωματικών και κατ’ επέκταση και των αποστράτων.

Αυτή τη φορά τοποθετήθηκε απέναντι σε οποιαδήποτε μεθόδευση και απαίτηση από την Τρόικα για το ένστολο προσωπικό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης  των βιβλίων του Αντιστράτηγου ε.α. Κώστα Παδουβά «Ιχνηλατώντας τη Ρωσική Παρουσία στην Ελλάδα – Κρήτη 1897-1909» και «Ιερή Ιστορική Μονή Αρκαδίου από έποψη Μηχανικού και στρατιωτικού».

Επίσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διαμήνυσε ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα αποκατασταθούν οι εν ενεργεία αξιωματικοί.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  είπε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Θα ήθελα να τονίσω ότι,  για τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ισχύει πως θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην εξισορρόπηση και στο μέτρο του δυνατού σε αποκατάσταση των θιγέντων εισοδημάτων τους, μόλις συντρέξουν οι προϋποθέσεις. Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο  για τους αποστράτους που ολοκλήρωσαν δεκαετίες μιας ευδόκιμης, αλλά και ιδιόμορφης και συνεχώς απαιτητικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους».

Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θεωρεί άδικο τον χαρακτηρισμό «απόστρατος» για τους αξιωματικούς  που συνταξιοδοτούνται  και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο για όλους εκείνους  αφιέρωσαν τη  ζωή τους  στην πατρίδα:

«Πρέπει κάποτε να τελειώνουμε με όρους που μειώνουν μεγάλες αξίες. Ο όρος απόστρατος, θα μπορούσε κάποια στιγμή σταδιακά να αντικατασταθεί με κάτι που νομίζω αντικατοπτρίζει όλους εκείνους που επένδυσαν ιδεολογικά την πορεία τους και την ένταξή τους μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Περισσότερο θα έλεγα ότι μέχρι το τέλος του βίου ένας στρατιωτικός είναι σε μόνιμη εφεδρεία παρά στην αποστρατεία, που συνήθως σημαίνει αποχώρηση από τα δρώμενα. Δεν παραιτούνται όσοι έχουν επενδύσει ιδεολογικά στις σχέσεις τους με την πατρίδα αλλά είναι σε διαρκή, μόνιμη διαθεσιμότητα. Καμιά φορά οι έννοιες και οι όροι πρέπει να διορθώνονται όταν δεν αποδίδουν την πραγματικότητα.

Εκτός ενεργού υπηρεσίας ο στρατιωτικός, ο διπλωματικός, ο δημόσιος λειτουργός, που χειρίστηκε και χρεώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του πολλές και σημαντικές υποθέσεις της πατρίδας δεν μπορεί να αποστρατευθεί, ούτε ψυχικά, ούτε διανοητικά.
Η Πολιτεία φέρει ευθύνη απέναντι σε όλους εκείνους που υπηρέτησαν την πατρίδα μέσα από τις τάξεις των θεσμικών τους οργάνων, καθώς δεν προέβλεψε ποτέ και δεν φρόντισε να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης της εμπειρίας τους, της γνώσης τους, της κατάρτισής τους, που σήμερα, έρχεται τις περισσότερες φορές ως εθελοντική συγγραφική συνεισφορά».
 
Γ.Κοκ.


σχετικα αρθρα