Δεν δίστασε να καταλογίσει  ιστορικές ευθύνες  στις  Μεγάλες Δυνάμεις  ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας  Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση των βιβλίων του Αντιστράτηγου ε.α. Κώστα Παδουβά «Ιχνηλατώντας τη Ρωσική Παρουσία στην Ελλάδα – Κρήτη 1897-1909» και «Ιερή Ιστορική Μονή Αρκαδίου από έποψη Μηχανικού και στρατιωτικού».  

Παράλληλα δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το σκοτεινό  ρόλο που έπαιξαν οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις στο όνομα της ευρωπαϊκής σταθερότητας, ενώ ξεχώρισε την ανεκτίμητη βοήθεια που παρείχε η Ρωσία την εποχή εκείνη στον εθνικό μας στόχο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε:

«Όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγκάστηκαν το 1898 να τερματίσουν την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κρήτη και να την ανακηρύξουν αυτόνομη ηγεμονία υπό την προστασία τους, απ’ όλες τις προστάτιδες δυνάμεις ξεχώριζε η Ρωσία, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας είχαν την ευθύνη για τον σημερινό νομό Ρεθύμνου.

 Αν και για τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις πολιτικός στόχος της παρουσίας τους στην Μεγαλόνησο ήταν να εμποδίσουν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης ευρωπαϊκής σταθερότητας, για την Ρωσία υπήρχε και κατανόηση και έμπρακτη στήριξη και συμπάθεια για τον πόθο εθνικής ολοκλήρωσης των Κρητών. Μια στάση που δημιούργησε μια στενή σχέση με το λαό της περιοχής, που την μνημονεύουν ακόμη οι εκεί κάτοικοι με συγκίνηση μέχρι και σήμερα.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί στις σελίδες τους την μακρά και δύσκολη πορεία του Κρητικού λαού κατά του Οθωμανού δυνάστη, αγιογραφώντας τα πρόσωπα των ηρώων του και φέρνοντας στο προσκήνιο τους ιστορικούς μας δεσμούς με τον ομόθρησκο αδελφό λαό της Ρωσίας, συντελώντας έτσι σημαντικά στο κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, που αναθερμαίνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια».

Αναφερόμενος στο συγγραφέα είπε ότι:

«Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων αυτών αποδεικνύεται λοιπόν ότι η θυσία στο Αρκάδι δεν είναι μόνο μια ακόμη επιβεβαίωση της βούλησης των Ελλήνων να μην παραιτηθούν των δικαίων τους, να μην προδώσουν τις αξίες τους, εθνικές και θρησκευτικές, με όποιο κόστος, αλλά είναι ταυτόχρονα μια θυσία, που όχι μόνο δεν πήγε χαμένη, αλλά ως φλεγόμενη και ζωντανή ιστορική  μνήμη επηρέασε αποφασιστικά την εξέλιξη του κρητικού ζητήματος».

 Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Vladimir Chkhikvishvili, ο πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής–Ακαδημαϊκός  Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Αντιστράτηγος ε.α. Παντελής Μαυροδόπουλος.

Γ. Κοκ.