Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η σημερινή κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή, με πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά τα 700 εκ. ευρώ, αποτελεί την πρώτη πράξη στο νέο κεφάλαιο του έργου με πρωταγωνιστές την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της.

Η τρόικα αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται για να παραστεί στο Eurogroup και ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να κλείσουν τη διαπραγμάτευση, η συμφωνία φαίνεται να είναι ακόμα μακριά.

Ενδεικτική του κλίματος είναι ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ: «Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι, όσα ακούγονται απόψε περί δήθεν συμφωνίας της τρόικας με το Υπουργείο Οικονομικών, ιδίως δε για επίτευξη συμβιβασμού στο δημοσιονομικό τομέα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν πλέον με την ανταλλαγή email και μέσω τηλεδιασκέψεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Υπό το κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, με το επιχείρημα του πρωτογενούς πλεονάσματος που καταγράφεται στο νέο προϋπολογισμό, στις αποσκευές του.

Με βάση αυτό ο κ. Σαμαράς αναμένεται να πει στη γερμανίδα Καγκελάριο, ότι τα προαπαιτούμενα πληρούνται, η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οπότε θα πρέπει και οι δανειστές μας να πάρουν τις αποφάσεις τους, σύμφωνα με τα όσα έχουν δεσμευτεί και εκείνοι από την πλευρά τους, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική πλευρά πάντως φαίνεται πως επιθυμεί να καλλιεργήσει καλό κλίμα πριν τη συνάντηση, έπειτα και από την συμβολική παρέμβαση του Στέφαν Ζάιμπερτ, εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, δύο 24ωρα πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός προσγειωθεί στο Βερολίνο.

Για πρώτη φορά, σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, το Βερολίνο αποδέχεται ότι η πρόοδος της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να συνοδευτεί από μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των δανειστών μας, γεγονός που αποτυπώθηκε στη δήλωση Ζάιμπερτ με τη φράση, «η Ελλάδα έχει δείξει φερεγγυότητα και οι εταίροι της θα φανούν αντιστοίχως φερέγγυοι έναντι της χώρας μας».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μια συνάντηση διαπραγματεύσεων, «αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Άνγκελα Μέρκελ από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα».

Αυτό από την ελληνική κυβέρνηση θεωρείται αυτονόητο, καθώς η γερμανίδα Καγκελάριος δεν έχει κάποιο θεσμικό ρόλο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και προφανώς δεν μπορεί να δηλώσει επίσημα ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον κ. Σαμαρά, ενώ υπάρχει η συζήτηση με την τρόικα στην Αθήνα.

Άλλωστε η πολιτική διαπραγμάτευση δεν πραγματοποιείται με κάποιον επίσημο τρόπο, αλλά με δηλώσεις στήριξης, τις οποίες ακολουθούν κινήσεις που ενισχύουν τις θέσεις και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς. Στο κλίμα αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ανέφερε ότι οι εταίροι θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν την Ελλάδα και πως επιθυμία του Βερολίνου είναι να υπάρξει ένα ακόμη «success story», όπως εκείνο της Ιρλανδίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως το γεγονός, ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ο κ. Σόιμπλε έχει εξασφαλίσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ το ραντεβού του κ. Σαμαρά με την κα Μέρκελ κλείστηκε αφού είχε επέλθει η συμφωνία για τον κυβερνητικό σχηματισμό στη Γερμανία.