«Τραγέλαφο» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αυγή» σύμφωνα με το οποίο «ο Γεωργιάδης προωθεί πολιτική τιμών υπέρ των πολυεθνικών».

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας είπε ότι με την τροπολογία που θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη στην Ολομέλεια, θα υπάρξει μείωση των τιμών των φαρμάκων από τα οποία περισσότερα από τα μισά είναι φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών.

«Καταλαβαίνετε λοιπόν τον λόγο για τον οποίο οι πολυεθνικές με υβρίζουν προσωπικά. Συνεπώς είναι τραγέλαφος αυτό το οποίο αναφέρεται σήμερα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας» είπε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει «πως υπάρχει κανείς μέσα στη Βουλή, που να εκπροσωπεί συμφέροντα».

«Φαντάζομαι ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν να κάνουν με τις διαφημίσεις πολυεθνικών που μεταδίδονται στον σταθμό "στο Κόκκινο" και ότι αυτές οι διαφημίσεις είναι εντελώς συμπτωματικές» ανέφερε, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας.

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τροπολογία για τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων είπε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να κρύβονται συμφέροντα πολυεθνικών». Ο βουλευτής ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει και Δελτίο Τύπου των εταιρειών που εκπροσωπούν πολυεθνικές, το οποίο καταδικάζει την πολιτική του υπουργείου Υγείας.

Οι αναφορές στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Κωνσταντινόπουλου για την τύχη του Κέντρου Υγείας Τροπαίων. Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, το Κέντρο Υγείας δεν θα κλείσει.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κλείσει κανένα Κέντρο Υγείας σε κανένα μέρος της Επικράτειας, διότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία θα είναι καθολικού χαρακτήρα και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση. Στόχος είναι να εμπιστευθούν οι πολίτες την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να υπάρξει ανάσχεση της ροής των πολιτών στη δευτεροβάθμια φροντίδα, τα νοσοκομεία, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ειδικά για το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, πάντως, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι υπάρχουν τρεις κενές θέσεις γιατρών και μολονότι έχει γίνει τρεις φορές προκήρυξη των θέσεων, δεν προσέρχονται οι γιατροί αν και έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις. Γι΄ αυτό, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, προχωρούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως το υποχρεωτικό αγροτικό ιατρείο για νέους πτυχιούχους, αλλά και κίνητρα για την κάλυψη αναγκών με επικουρικούς γιατρούς.