Ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Αθήνα, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει στο Βερολίνο η Sueddeutche Zeitung, η Άνγκελα Μέρκελ εκφράσθηκε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας:

«Μπορούμε πλέον να δούμε την πρώτη επιτυχία. Δείχνουμε σεβασμό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικές κυβέρνησης. Κανείς δεν μπορούσε μέχρι πρότινος να διανοηθεί ότι η χώρα θα πετύχαινε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα τη φετινή χρονιά εισέπραξε περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψε, εξαιρουμένων των τόκων.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι πολλοί στην τρόικα δεν θεωρούσαν ικανή τη χώρα για την επίτευξη του στόχου αυτού, αλλά η Ελλάδα το κατάφερε.

«Η Ελλάδα έκανε αλλαγές τα τελευταία χρόνια που ήταν απολύτως αξιόλογες. Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά, ότι τα πράγματα δεν είναι ακόμη όπως το φανταζόμαστε εμείς από την γερμανική σκοπιά. Ωστόσο οι αλλαγές κρίνονται σημαντικές», συμπλήρωσε η Καγκελάριος.

Η κυρία Μέρκελ επεσήμανε τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό και επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να ξανασταθεί σύντομα στα πόδια της.

Αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ως αποδείξεις των θετικών αποτελεσμάτων που φέρνουν ήδη τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι για τη Γερμανία αποτελεί εθνικό συμφέρον η ευημερία της Ευρώπης.

Τέλος, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι για το Βερολίνο η αλληλεγγύη και η ανάληψη της εθνικής ευθύνης αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.