Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Το «πανηγύρι» του 2011-2012 αναπολούν οι έμποροι καυσόξυλων, που φέτος βλέπουν το εμπόρευμα να τους μένει αμανάτι στις αποθήκες. Η καλοκαιρία, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα, έχουν καταβαραθρώσει την αγορά, ενώ οι καταναλωτές δεν φαίνεται να συγκινούνται ούτε από τις εντυπωσιακά χαμηλότερες τιμές της βουλγαρικής ξυλείας.

Για κατακόρυφη πτώση πάνω από 50% κάνει λόγο ο Αβραάμ Συμεωνίδης, έμπορος καυσόξυλων που εξυπηρετεί τη Βόρειο Ελλάδα. «Είχαμε κάποιες, ελάχιστες, παραγγελίες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Όσοι ήταν να πάρουν, πήραν τότε, αλλά δεν έχουν κάψει λόγω του καλού καιρού και σήμερα δεν κινείται τίποτα», υποστηρίζει στο newpost ο κ. Συμεωνίδης, συμπληρώνοντας ότι η αγωνία των λιγοστών πελατών είναι οι χαμηλές τιμές, τις οποίες θα χρεώσουν ακόμη και σε πιστωτικές.

Αντίστοιχη πτώση καταγράφεται και στην βουλγαρική αγορά καυσόξυλων, με τις ελληνικές παραγγελίες να έχουν πέσει σε λιγότερο από το ένα πέμπτο.

«Πέρσι πουλούσαμε 500-600 κυβικά την ημέρα. Δεν προλάβαιναν να κάνουν δρομολόγια οι μεταφορικές. Φέτος πέσαμε στα 100-150 κυβικά, ενώ το τελευταίο 20μερο δεν φτάνουμε ούτε τα 40 την ημέρα», λέει στο newpost ο έμπορος ξυλείας με έδρα τη Σόφια, Χαράλαμπος Ισακίδης.

Η δραματική μείωση πωλήσεων, ακόμη και για τα συγκριτικά φτηνότερα καυσόξυλα της γείτονος χώρας (μέσο κόστος ανά κυβικό 52 ευρώ στην Βουλγαρία και 80-90 ευρώ στην Ελλάδα), αποδίδεται από τους παράγοντες της αγοράς, στην κουτοπονηριά των Βούλγαρων, που νόμιζαν ότι θα γίνουν πλούσιοι από τους Έλληνες.

Όσο οι Έλληνες ζητούσαν ξύλα, τόσο οι Βούλγαροι ανέβαζαν τις τιμές

«Μπορεί φέτος να κλαίμε, όμως πέρσι και πρόπερσι, ήταν οι χρονιές μας», υποστηρίζει στο newpost ο κ. Ισακίδης, εξηγώντας ότι η τεράστια ζήτηση από την Ελλάδα, εκτόξευσε έως και 100% πάνω τις τιμές του ξύλου Βουλγαρίας.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος «το 2011 αγοράζαμε από τους Βούλγαρους υλοτόμους 19 - 23,5 ευρώ το κυβικό και το 2012, που είδαν ότι υπάρχει ζήτηση από την Ελλάδα, ανέβασαν τις στα 25,5 – 43 ευρώ, ανάλογα με το μήνα του χρόνου».