Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και του προέδρου Ομπάμα μετέφερε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Πένι Πρίτζκερ στις κοινές δηλώσεις που έγιναν στο μουσείο της Ακρόπολης έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Οι έλληνες έχουν φτάσει μακριά και έχουν περάσει πολλές δυσκολίες για να σταματήσουν αυτές οι προσπάθειες τώρα» είπε η αμερικανίδα υπουργός σημειώνοντας ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και η ίδια γνωρίζουν ότι «ο πρωθυπουργός έχει πάρει και θα συνεχίσει να παίρνει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις για να κρατήσει την Ελλάδα στο μονοπάτι των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε μια προσπάθεια για να προωθήσει την ανάπτυξη και πάνω από όλα την οικονομική ευημερία». 

«Αυτός ο δρομος είναι γεμάτος προκλήσεις αλλά η πρόοδος έχει γίνει» είπε χαρακτηριστικά η αμερικανίδα υπουργός. Στο σημείο αυτό η κ. Πρίτζκερ έστειλε μήνυμα σε μια κρίσιμη στιγμή προς τον ευρωπαϊκό Βορρά σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προχωρώντας μπροστά θα πρέπει να μην κοιτά μόνο τις περικοπές μισθών και το δημοσιονομικό περιορισμό, αλλά επίσης να κάνει βήματα που θα προωθήσουν την ανάπτυξη τις θέσεις εργασίας, το εμπόριο και τις επενδύσεις τα οποία θα δημιουργήσουν οφέλη για όλους τους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα η κυρία Πρίτζκερ χαρακτήρισε την χώρα μας ως ισχυρό πολιτικό σύμμαχο και στρατιωτικό εταίρο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε συγκεκριμένους δείκτες για την ελληνική οικονομία προκειμένου να δείξει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδυτικές ευκαιρίες σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας όπως καταγράφεται στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, παράγει πλέον απτά αποτελέσματα και έτσι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών και μηδενισμό ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο».

«Αυτά τα χειροπιαστά αποτελέσματα μαζί με την προασδοκία ότι η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης μετά από 6 χρόνια ύφεσης αναδεικνύουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Υπάρχει ήδη αισθητό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που αντανακλά δύο πράγματα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που ήταν χρόνια εν υπνώσει και το πλεονέκτημα αυτού που θα τα αξιοποιήσει πρώτος για να επενδύσει στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, να σημειωθεί ότι και ο Πρωθυπουργός αλλά και η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκαν στο διατλαντικό συνεταιρισμό εμπορίου και επενδύσεων όπου πρόκειται για μια ελεύθερη ζώνη εμπορίου χωρίς δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στόχος είναι να προωθηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών στον Ατλαντικό, θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, καθώς και την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.