Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Θετικό κλίμα έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενόψει της αυριανής συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, παρά το γεγονός πως ο πήχης των ελληνικών προσδοκιών έχει χαμηλώσει σε ό,τι αφορά την πολιτική διαπραγμάτευση.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να βρεθεί σε ένα σαφές πλαίσιο που έχει ήδη θέσει το Βερολίνο, το οποίο έσπευσε χθες να προσγειώσει την κυβέρνηση των Αθηνών, με την επισήμανση ότι τον έλεγχο τον κάνει η τρόικα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ξαφνιάστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε αναφορά στην τρόικα, η οποία κάνει τον έλεγχο και επεσήμανε πως οι δυο ηγέτες δεν θα διαπραγματευθούν και πως δεν υπάρχουν διμερή ζητήματα, αλλά απλά ο Αντ. Σαμαράς θα ενημερώσει την Καγκελάριο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ο Ζάιμπερτ δεν θέλησε να αποκαρδιώσει πλήρως την ελληνική πλευρά και υιοθέτησε θερμά λόγια για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, ενώ και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν θετικός.

Αυτό ήταν και ένα μήνυμα που ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο περιμένει η Μέρκελ, στη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, να παράσχει πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση, να αναγνωρίσει τις θυσίες των Ελλήνων και τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν.

Άλλωστε, με σημερινές της δηλώσεις, η γερμανίδα Καγκελάριος αναγνώρισε τις προσπάθειες της Αθήνας, λέγοντας πως «μπορούμε πλέον να δούμε την πρώτη επιτυχία. Δείχνουμε σεβασμό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικές κυβέρνησης. Κανείς δεν μπορούσε μέχρι πρότινος να διανοηθεί ότι η χώρα θα πετύχαινε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.

Όμως, ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, εκτός από τα καλά λόγια, καθώς σύμφωνα με απόλυτα έγκαιρες πληροφορίες, η Μέρκελ δεν πρόκειται να χαριστεί στην ελληνική πλευρά καθώς εμμένει στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, να δεσμευθεί συγκεκριμένα για το είδος και το χρόνο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, βάσει και της δέσμευσης που ανέλαβε το Γιούρογκρουπ εφόσον η Ελλάδα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα.

Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά του Ζάιμπερτ ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας είναι που ενεργοποιεί την φερεγγυότητα των εταίρων της. «Πάντα επιμέναμε η Ελλάδα να αποδεικνύει αξιοπιστία στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι τότε βεβαίως σε αυτό θα "σταθεί απέναντι" η αξιοπιστία των ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησαν να εμφανιστούν προβληματισμένοι, αλλά κατανόησαν ότι το κλίμα που διαμόρφωσαν τις προηγούμενες ημέρες περί υψηλών προσδοκιών, ήταν μια ακόμα λανθασμένη κίνηση. Γι’ αυτό και χθες το βράδυ επιχειρήθηκε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των 8, αλλά και με διαρροές σε ΜΜΕ, να τονιστεί ότι η γερμανική πλευρά μιλάει με πολύ θερμά λόγια για την ελληνική προσπάθεια…

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι συγκρατημένος και αναμένεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της συνάντησης τόσο για να αναδείξει τις επιτυχίες όσο και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και, κυρίως, να αποσπάσει την πολιτική δέσμευση της γερμανίδας Καγκελαρίου για υποστήριξη της Ελλάδας.

Το θέμα είναι ότι η συνάντηση στην Καγκελαρία μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς η Μέρκελ δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να ανοίξει τα χαρτιά της και να στηρίξει έμπρακτα, εκτός από τις δημόσιες δηλώσεις, την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν εξελίχθηκαν καλά, υπάρχει η κόπωση των βουλευτών τους, τα ανοικτά μέτωπα στην υγεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση καλά κρατούν, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια αποσταθεροποίησης.