Στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Ο Σαμαράς αναζητά στήριξη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση «επιβαρύνεται από τη διαμάχη της Ελλάδας με την τρόικα» και για τον λόγο αυτόν ο έλληνας πρωθυπουργός αναζητεί στήριξη στο Βερολίνο.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «αμοιβαία δυσπιστία» και «εντεινόμενη απόγνωση» που χαρακτηρίζουν το κλίμα των συνομιλιών με την τρόικα, ενώ περιγράφονται τα σημεία διαφωνιών. Όπως τονίζεται, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα «θα μπορούσαν να κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Αθήνας» και υποστηρίζεται ότι αυτή θα είναι η προειδοποίηση που θα μεταφέρει ο Πρωθυπουργός στη γερμανίδα καγκελάριο.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η απάντηση της Μέρκελ είναι προβλέψιμη: «θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση των Αθηνών να επιδείξει αντοχή και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να ελπίζει σε παραχωρήσεις».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο Βερολίνο επικρατεί εκνευρισμός για τις διαρκείς καθυστερήσεις στις συνομιλίες με την τρόικα», η ευθύνη για τις οποίες χρεώνεται στην ελληνική κυβέρνηση και όχι στους ελεγκτές της τρόικας.