Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το αποκλειστικό δημοσίευμα του newpost.gr που αποκάλυψε την επιστολή του Βουλευτή και Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται στον αέρα.

Οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν μονιμοποιηθεί μέσω του προεδρικού διατάγματος 164/2004 που είχε εκδώσει ο τότε υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ωστόσο με σχετική απόφαση τον περασμένο Αύγουστο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν τους μοριοδότησε με αποτέλεσμα να βρισκονται πρώτοι στη λίστα αυτών που εντάσσονται στην κινητικότητα.

Το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες πολιτικές αλλά και κοινωνικές διαστάσεις καθώς από την μία πλευρά οι υπάλληλοι προσφεύγουν πλέον στη δικαιοσύνη για αυτή την απόφαση του κ. Μητσοτάκη ενώ από την άλλη πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να χρεώσουν στον κ. Παυλόπουλο «ρουσφετολογικές» προσλήψεις.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ψάξαμε λίγο παραπάνω το θέμα και από τις πληροφορίες που συλλέξαμε προκύπτει ότι στην όλη υπόθεση το ΑΣΕΠ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όπως ανέφεραν στο newpost.gr πηγές γνώστες του θέματος, τον πρώτο λόγο στην μονιμοποίηση των υπαλλήλων είχε το ΑΣΕΠ και όχι ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος πουθενά δεν έβαλε την υπογραφή του. Μάλιστα χαρακτηριστικά είναι και τα περιστατικά που μας ανέφεραν, όπου υπάλληλοι για τους οποίους η υπηρεσία είχε αντίθετη εκτίμηση, τελικώς μονιμοποιήθηκαν καθώς το ΑΣΕΠ ενέκρινε τα δικαιολογητικά τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για προσωπικό του ΕΛΓΑ αλλά του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης όπου υπάλληλοι με την ιδιότητα του Βοηθητικού Διδακτικού Προσωπικού βρέθηκαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Όπως έγραφε και νωρίτερα το newpost.gr ο κ. Παυλόπουλος στην επιστολή του με επιστημονική τεκμηρίωση θυμίζει για το διάταγμα, ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει την Κοινοτική Οδηγία του 1999 εξαιτίας των 129.000 συμβασιούχων που «κληρονόμησε» από την κυβέρνηση Σημίτη.

Τότε ο κ. Παυλόπουλος διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι 129.000 έγιναν 33.500 αφού είχε παραβιαστεί ήδη η Κοινοτική Οδηγία, που έπρεπε να έχει λήξει από το 2000. Το Συμβούλιο της Επικρατείας το έκρινε κατ’ εξαίρεση, μόνο για να προσαρμοστεί η χώρα, γιατί είχε επέλθει αναθεώρηση του Συντάγματος.

Και οι διαδικασίες έγιναν με ΑΣΕΠ, μολονότι δεν ήταν απαραίτητο κατά το Σύνταγμα. Αυτό έκρινε και τα δικαιολογητικά και το αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι εν λόγω υπάλληλοι.