Σιγή ιχθύος κράτησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες όπως είπε θα συνεχιστούν.

«Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κρατά τόσο πολύ. Πρέπει να αντιμετωπισθούν μια σειρά από ζητήματα», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Ταμείου σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις. 

Παράλληλα τόνισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της τρόικας και της Αθήνας  σημείωσαν «σημαντική πρόοδο», ήταν «παραγωγικές και εποικοδομητικές» και θα συνεχιστούν από τις έδρες τους για τα «εκκρεμούντα θέματα».

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στα πλαίσια της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Εξάλλου σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να χρηματοδοτηθεί τους επόμενους μήνες από τις υπάρχουσες πηγές ρευστότητας».

Σε ερώτηση για τον χρόνο ολοκλήρωσης της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και πότε θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και αν αυτό θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα, ο κ. Ράις επισήμανε πως όταν επιτευχθεί συμφωνία, η έκθεση αξιολόγησης θα εξετασθεί στο ΔΣ του ΔΝΤ και αμέσως μετά θα προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Επίσης, υπογράμμισε το γεγονός του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στην τρέχουσα χρονιά και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το 2014.

«Η Ελλάδα πέτυχε ένα σημαντικό στόχο, ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο», τόνισε, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε άλλους τομείς του προγράμματος όπως οι αποκρατικοποιήσεις

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup ότι η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει «να ολοκληρωθεί άμεσα» και πως πολλοί υπουργοί Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης «χάνουν την υπομονή» τους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα, τα οποία τα δουλεύουμε για αρκετό χρόνο με τις ελληνικές αρχές, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και σ' αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Ράις ανέφερε ότι το ΔΣ του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.