Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες σε πολλούς τομείς, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου των Υπουργών της ζώνης του Ευρώ (Euro Working Group), Τόμας Βίζερ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βίζερ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής και το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας προβλέπεται να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει γίνει, αλλά βρισκόμαστε κοντά. Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών είναι εκείνοι όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα. Όπως συνηθίζεται σε τομείς όπου υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, λίγοι προνομιούχοι προστατεύονται από τον ανταγωνισμό και ευνοούνται εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημιές, ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων, ή να αναδιαρθρωθεί η δημόσια διοίκηση. Ο ρόλος των πολιτικών προσώπων είναι να υπερασπίζονται αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που ωφελούν ευρέα τμήματα του πληθυσμού και οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι πολιτικοί δεν εξελέγησαν για να προστατεύουν ειδικά συμφέροντα και γι’ αυτό ευελπιστώ απολύτως ότι στο τέλος οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν θετικά».
 
Για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων είπε ότι «ήδη έχουμε αργοπορήσει με την τρέχουσα αξιολόγηση και όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί τόσο το καλύτερο. Δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, αλλά και θέμα συνολικής αντίληψης: τη στιγμή που άλλες χώρες της ευρωζώνης εξέρχονται από τα προγράμματα προσαρμογής, θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι μπορεί να μπει σε μια παρόμοια θέση και όχι ότι αυτό θα συμβεί στο μακρινό μέλλον. Η Ιρλανδία δημιούργησε ένα πρότυπο».
 
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης τη δεκαετία του '90 προήλθε από τη συσσώρευση χρέους και άρα δεν ήταν βιώσιμη. Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί γιατί και πώς η παραγωγική δυναμική των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, κατά το παρελθόν, δεν οδήγησε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη την Ελλάδα. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει η πολιτική της Ελλάδας στο μέλλον πρέπει να φέρει βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην πολιτική που εφαρμόζεται στην αγορά εργασίας και στην πολιτική απασχόλησης. Σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαμε να εργαστούμε από κοινού» τόνισε.
 
Για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια μετά το τέλος του προγράμματος τόνισε ότι «αυτό θα το κρίνει η Ελλάδα, σε πρώτη φάση, εάν πιστεύει ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Πάντως, το Eurogroup, έχει επιβεβαιώσει κατά το παρελθόν ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα».
 
Ο κ. Βίζερ υπογράμμισε ότι «αν η Ελλάδα κάποια στιγμή φτάσει στο σημείο να μπορεί μόνη της και με βιώσιμο τρόπο να χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της, αυτό θα κάνει. Όσο περισσότερες μεταρρυθμίσεις γίνουν, τόσο πιο ισχυρή θα καταστεί η οικονομία. Όσο πιο αποτελεσματικός, και από πλευράς κόστους, είναι ο δημόσιος τομέας, τόσο τα χρήματα των φορολογουμένων θα πηγαίνουν σε επενδύσεις, στην εκπαίδευση, στο κοινωνικό σύστημα και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη για τα επόμενα πολλά χρόνια».