Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με το χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος στις αποσκευές του και υπό το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι χθεσινές δηλώσεις για την Ελλάδα, ο Αντώνης Σαμαράς θα περάσει στις 12:00 ώρα Βερολίνου το κατώφλι της γερμανικής καγκελαρίας για να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ.

Το μήνυμα στήριξης προς τη χώρα μας που έστειλε η κυρία Μέρκελ, λίγες μόλις ώρες πριν ο έλληνας πρωθυπουργός πετάξει για το Βερολίνο, περιείχε για πρώτη φορά το στοιχείο της έκπληξης και όχι της προσδοκίας.

«Η Ελλάδα έχει τώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα, που πολλοί στην τρόικα δεν περίμεναν ότι θα το κατάφερναν» - είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η χώρα μας αξίζει το σεβασμό.

Το γεγονός ότι η ισχυρή πολιτικός της Ευρώπης, εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και παράλληλα εκτιμά και αναγνωρίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα, ερμηνεύεται από την ελληνική κυβέρνηση ως το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η εξεύρεση λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παρόλα αυτά τα κυβερνητικά στελέχη κρατούν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να καλλιεργήσουν μεγάλες προσδοκίες, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές καθυστερήσεις και προβλήματα στην πορεία του προγράμματος προσαρμογής, κυρίως στο κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να επισπευτούν και να προχωρήσουν.

Με σοβαρότητα αντιμετωπίζεται και η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια, υποστηρίζοντας ότι πολλοί υπουργοί Οικονομικών έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους.

Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δήλωση ακούστηκε σαν φάλτσο ανάμεσα στις άλλες θετικές τοποθετήσεις από το Βερολίνο και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποτυπώνει το ψυχρό κλίμα που υπάρχει στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός πάντως στο γεύμα εργασίας που θα έχει με τη γερμανίδα καγκελάριο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνησή του, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και στην επιβολή νέων φόρων, όχι μόνο επειδή η ελληνική κοινωνία είναι στα όριά της, με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών να έχει εξαντληθεί, αλλά και γιατί αν ληφθούν και νέα μέτρα ύφεσης, η πορεία προς την ανάκαμψη θα βρει τοίχο και το πρόγραμμα θα αποτύχει.

Αυτό που αναμένεται από την ελληνική πλευρά, είναι μια δημόσια στήριξη της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο γνωρίζουν ότι η κυρία Μέρκελ δεν θέλει  και δεν θα αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν, όταν η περιοριστική οικονομική πολιτική δοκιμάζει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου, με στόχο να παραμείνουν ως τις 10 του μήνα, για να ολοκληρώσουν στην τέταρτη αυτή επίσκεψη, την πέμπτη επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό, πότε θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΔΝΤ για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Το Ταμείο πάντως, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, όχι μόνο δεν μοιράζεται τον σκεπτικισμό των Βρυξελλών για την Ελλάδα, αλλά αντιθέτως θεωρεί ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης και μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι και τον Φεβρουάριο με τα δικά της αποθέματα.

Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί η στήριξη του προέδρου Ομπάμα και της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον πρωθυπουργό και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που μετέφερε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένυ Πρίτζκερ, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον κ. Σαμαρά στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μάλιστα η αμερικανίδα υπουργός έστειλε και μήνυμα προς τον ευρωπαϊκό βορρά, πως οι περικοπές μισθών και η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική δεν είναι λύση και ότι θα πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις.