Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Αφήνοντας πίσω την εσωστρέφεια που έχει δημιουργήσει το θέμα Τατσόπουλου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά, ετοιμάζονται για την συζήτηση του προϋπολογισμού και ετοιμάζουν το σχέδιο προβολής της υποψηφιότητας Τσίπρα για την θέση του προέδρου της Κομισίον εκ μέρους του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα από την σημερινή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την γερμανίδα Καγκελάριο δεν αναμένεται να προκύψουν σοβαρά αποτελέσματα αφού η Άνγκελα Μέρκελ και στο παρελθόν έχει επιλέξει τον δρόμο της ουδετερότητας παραπέμποντας τον Αντ. Σαμαρά στην τρόικα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός από την μεριά του  δεν έχει να παραθέσει άλλα επιχειρήματα εκτός  από  τον μπαμπούλα της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που η χώρα πάει σε εκλογές.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτός στην πορεία θα διαφοροποιηθεί από την στιγμή που δεν είναι συμφωνημένος με την τρόικα.  

«Η κυβέρνηση, δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της αρμόδιας επιτροπής των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περηφανεύεται ότι θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορεί όμως να υποστηρίξει ότι αυτό το πλεόνασμα είναι βιώσιμο, οικονομικά αποτελεσματικό και, κυρίως, κοινωνικά δίκαιο. Ακόμα χειρότερα, ακόμα κι αν το επιτύχει, το πρόβλημα του χρέους δεν έχει λυθεί. Όπως παραδέχεται και το υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται, απλά δεν αυξάνεται τόσο πολύ όσο στο παρελθόν.

Συμπερασματικά, με την υφιστάμενη πολιτική, επεσήμανε ακόμα ο βουλευτής όπως αποτυπώνεται και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, η χώρα παραμένει βαθιά μέσα στην «παγίδα χρέους». 

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Τρίτη θα βρίσκεται στην Ελλάδα η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ η οποία θα παρακολουθήσει και την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΚΕΑ είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή της υποψηφιότητας Τσίπρα .

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει επενδύσει πολλά σε αυτή την υποψηφιότητα προκειμένου να εμφανίσει στους Ευρωπαίους πολίτες έναν νέο πολιτικό που μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση σε μια χώρα που βρίσκεται σε βαθειά ύφεση.

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να εκμεταλλευτούν την περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές –αφού συμπίπτει με την ελληνική προεδρεία – για να κάνουν γνωστές τις θέσεις και τις απόψεις τους. Έτσι οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναμένονται να είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.