Ο έλληνας πρωθυπουπουργός πρόκειται να θέσει στη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο το θέμα του χρέους με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα, ζητώντας μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης ή επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα αναφέρει ωστόσο πως το μήνυμα που έχει εκ των προτέρων δώσει η Άνγκελα Μέρκελ είναι σαφές, σημειώνοντας πως ναι μεν έχουν συντελεστεί αλλαγές, αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως έχουν γίνει όλα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει εκ νέου τη διευκόλυνση της Αθήνας για την μείωση του χρέους της. Η εφημερίδα επικαλούμενη αποκλειστικές της πληροφορίες αναφέρει πως η ελληνική πλευρά προσδοκά μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής. Όπως επισημαίνεται το χρέος τον Σεπτέμβριο άγγιξε τα 321,8 δισ. ευρώ ή 169% του ΑΕΠ, ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο ήταν στα 303,5 δισ και ενώ ο στόχος της ευρωζώνης είναι το 60% του ΑΕΠ. 

Η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε ένα στίγμα των θέσεων της χθες όταν έκανε λόγο για τις «πρώτες επιτυχίες» και για αξιοσημείωτες αλλαγές αναφερόμενη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.  Πρόσθεσε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα συμφωνηθέντα έχουν υλοποιηθεί, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην Αθήνα ότι είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.