Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φτάνει στη Γερμανία έχοντας το αβαντάζ του πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, αναφέρονται τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Αθήνα ζητά πάλι βοήθεια με το χρέος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βαυαρικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση παίρνει περισσότερα χρήματα από όσα δαπανά. Ωστόσο, το χρέος της παραμένει στα ύψη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με την επίσκεψή του στη Γερμανία θέλει να ζητήσει είτε χαμηλότερα επιτόκια, είτε περισσότερο χρόνο για την αποπλήρωση του χρέους προς τους πιστωτές.

Η Καγκελάριος Μέρκελ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκ των προτέρων. Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει εκ νέου από τις χώρες της Ευρωζώνης να ελαφρύνει το δραματικό χρέος της Αθήνας. Αυτήν την Παρασκευή, Σαμαράς και Μέρκελ συναντώνται στο Βερολίνο προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να ενημερώσει την καγκελάριο για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, πιθανώς να συζητήσουν και για μείωση χρέους.

Συνεχίζοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αθήνα ελπίζει σε χαμηλότερα επιτόκια ή περισσότερο χρόνο αποπληρωμής του χρέους, ενώ επισημαίνει και τα εύσημα που απέδωσε χθες η Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Άρθρο γνώμης της Christiane Schlötzer στην ίδια εφημερίδα με τίτλο «Ένας ασθενής εξεγείρεται», αναφέρει:

Υπήρχε μια εποχή που οι Έλληνες εμπνέονταν από έναν γερμανό ήρωα. Αυτός ονομαζόταν Όττο Ρεχάγκελ και οδήγησε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου το 2004 στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τώρα η Ελλάδα πανηγυρίζει γεμάτη έκπληξη και πάλι ένα ποδοσφαιρικό θαύμα, την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βραζιλία – και μάλιστα χωρίς τον ‘Ρεχάκλες’. Το γεγονός έχει συμβολική δύναμη για την πληττόμενη από την κρίση χώρα. Όταν κανείς δεν έχει ανάγκη έναν γερμανό προπονητή, γιατί να χρειάζεται την Τρόικα, την αντιπροσωπεία των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, στους οποίους η Γερμανία δίνει τον τόνο;

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αυτή τη στιγμή με περισσότερη αυτοπεποίθηση απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει οι απεσταλμένοι για την κρίση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ο λόγος για τη νέα ηρεμία: Η κυβέρνηση εισπράττει επιτέλους περισσότερα χρήματα απ’ όσα δαπανά.

Στο τρέχον και το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός καταγράφει θετικό πρόσημο – βέβαια μόνον όταν δεν συνεκτιμώνται τα τοκοχρεολύσια. Επειδή όμως η Ελλάδα μετά από το πρώτο κούρεμα του χρέους το 2012 πρέπει ακόμα να εξυπηρετήσει ιδιωτικά δάνεια, όλα τα τοκοχρεολύσια διοχετεύονται στους δανειστές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Πράγμα που μόνο σημαίνει ότι μελλοντικές δανειακές βοήθειες προς την Ελλάδα θα καταλήξουν και πάλι στην ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αυτή η προοπτική κάνει τα πράγματα για την ελληνική κυβέρνηση ακόμη δυσκολότερα απ’ ό,τι μέχρι τώρα για να αιτιολογήσει νέα μέτρα λιτότητας και αυξήσεις στους φόρους. Επειδή όμως το χρέος παρόλα αυτά εξακολουθεί να μεγαλώνει, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα διατυπώσει εκ νέου σήμερα στο Βερολίνο την ευχή του προς την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για ελαφρύνσεις όσον αφορά την εξόφληση των τοκοχρεολυσίων. Αυτή τη φορά ο Σαμαράς θα μπορούσε να βρει ευήκοα ώτα.

«Ο Σαμαράς στο Βερολίνο: Η Ελλάδα θέλει περισσότερη βοήθεια από τους ευρω-εταίρους» γράφει το Spiegel.

Οι ευρωπαίοι εταίροι να παράσχουν περισσότρη βοήθεια για τη μείωση του χρέους. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντησή του την Παρασκευή στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ θα συζητήσει για χαμηλά επιτόκια και παράταση χρονου αποπληρωμής», αναφέρει στην εισαγωγή του το περιοδικό.

«Η Ελλάδα διπλασίασε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού» υπογραμμίζει ηFrankfurter Allgemeine Zeitung.

«Έπειτα από αρκετά χρόνια οπισθοδρόμησης η Ελλάδα σημειώνει επιτυχίες στον αγώνα της ενάντια στην κρίση χρέους. Το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της φέτος θα είναι διπλάσιο του αναμενονμένου και η οικονομία πιθανώς την επόμενη χρονιά η οικονομία να βγει από την ύφεση. Η τρόικα, ωστόσο, για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης, χρειάζεται "διευκρινίσεις"», επισημαίνει η εφημερίδα.

Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας Bild ανυπόγραφο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντά την καγκελάριο. Ποιες παραχωρήσεις θα κάνει η Μέρκελ;» σημειώνει: «Πρόκειται για την επίσκεψη του αιώνιου προβληματικού παιδιού. Η καγκελάριος Μέρκελ υποδέχεται σήμερα τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Θέμα: οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας. Η καγκελάριος φοβάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναχθεί σύντομα στο σοβαρό θέμα του Μεγάλου Συνασπισμού. Επί του παρόντος οι Έλληνες διαφωνούν με την Τρόικα ως προς το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου έτους.

Ενώ η Τρόικα ζητά εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίων, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει μέτρα μόνο 500 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα οι Έλληνες θέλουν καλύτερους όρους δανεισμού. Και αυτό το θέμα θα το θίξει σήμερα ο Πρωθυπουργός Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στην Καγκελαρία. Συμφωνεί η καγκελάριος; Μάλλον όχι!»