Αντιμνημονιακό μήνυμα προσπαθεί να στείλει η ηγεσία του το ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας στη γραμμή ότι δε θα γίνουν αποδεκτές οι σχετικές πιέσεις της τρόικας.

«Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει από την αρχή την πολιτική εξόδου από το μνημόνιο. Αγωνιζόμαστε να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και θα το πετύχουμε» αναφέρεται σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της Χαριλάου Τρικούπη στο οποίο επισημαίνεται επίσης ότι:

-Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σαμαρά βρίσκονται σε συνεχή επαφή και αξιολογούν από κοινού τόσο την καμπύλη που  διαγραφεί η στάση της τρόικας όσο και τις προτάσεις που διατυπώνουν προς την τρόικα οι αρμόδιοι υπουργοί και κυρίως οι κκ. Στουρνάρας και Βρούτσης.

- Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει:

1. Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων

2. Ρύθμιση για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κ.Ο. των δύο κομμάτων

3. Προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού

4. Όχι ομαδικές απολύσεις

-Οι τέσσερις αυτές κόκκινες γραμμές συνιστούν θεμελιώδη θέση της κυβερνητικής πολιτικής αφενός γιατί στέλνει στην ελληνική κοινωνία μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής εξόδου από τη δύσκολη περίοδο των θυσιών που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση των πολιτών με το μνημόνιο. Αφετέρου δε γιατί έτσι ισχυροποιείται η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και επιβεβαιώνεται το στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στην αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε περίπτωση που ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και ενοχλείται εμφανώς με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μείνει σταθερή στη θέση της «όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».

-Σταθερή και επιμονή είναι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ και  για μια σειρά από ζητήματα εμβληματικού χαρακτήρα ιδιαίτερα κρίσιμα για ευαίσθητες ομάδες, με κορυφαίο το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Η σκλήρυνση της στάσης του κ. Χατζηδάκη στις επαφές με την τρόικα οφείλεται εν πολλοίς στην καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ πως δεν χωρά καμία υποχώρηση στην προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.

Ναι στον ενιαίο φόρο ακινήτων

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι χάρη στην αντίδραση των βουλευτών του και την καλή συνεργασία με την ΚΟ της ΝΔ επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις κοινωνικά δίκαιες στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Θεωρεί δε ότι «όλοι πια αντιλαμβάνονται πόσο άδικες ήσαν οι επιθέσεις κατά του ειδικού τέλους ακινήτων του Σεπτεμβρίου 2011 χάρη στο οποίο, σε καθοριστικό  βαθμό, η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου 2011-13».

Αρραγής η ενότητα της ΚΟ

Η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι «η σκληρή αντίδραση του κ. Βενιζέλου απηχεί το σύνολο των μελών της ΚΟ και αυτό θα εκπεμφθεί ως μήνυμα στη συνεδρίαση της ΚΟ που αναβλήθηκε για λίγες ημέρες λόγω ασθένειας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και έρχεται έτσι πιο κοντά στην έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και στην κρίσιμη φάση των συζητήσεων με την τρόικα». 

Η σύγκρουση αυτή εκτιμά το ΠΑΣΟΚ ότι εντείνει τις πιέσεις και στον κ. Κουβέλη καθώς συμψηφισμοί και ισορροπίες δεν χωρούν στις κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της χώρας.

Καταλογίζει γκάφες και στρατηγική αμηχανία στον κ. Τσίπρα

«Μετά την γκάφα της πρότασης μομφής και του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε ο κ. Τσίπρας λόγω της περίεργης επιλογής του να επιτεθεί στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποβρυχίων / ναυπηγείων, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως ένδειξη στρατηγικής αμηχανίας  την πρόσκληση αποστασίας που απροκάλυπτα απηύθυνε ο κ. Τσίπρας» αναφέρει το σημείωμα.

Τέλος επιβεβαιώνεται η επιλογής για την ανασυγκρότηση της «κεντροαριστεράς της ευθύνης» ως «εκφραστή μιας  πολιτικής προοδευτικής αλλά και καθαρής και υπεύθυνης που παίζει πραγματικό ρόλο για τον τόπο και τους πολίτες».