current views are: 1

22 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:09

Σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο

Γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο.

Δημοσίευση 11:09’
αρθρο-newpost

Γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο.

Γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο.

Η συνάντηση γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της κυρίας Μέρκελ, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung όπου θα μιλήσει αύριο.

Μετά το γεύμα εργασίας θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο των θετικών δηλώσεων της κυρίας Μέρκελ στην ίδια εκδήλωση, με τις οποίες εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας και τόνισε ότι πολλοί στην τρόικα δεν εμπιστεύθηκαν την Αθήνα, ωστόσο τα κατάφερε και για αυτό αξίζει τον σεβασμό μας. Ο εκπρόσωπός της πάντως κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η σημερινή «δεν θα είναι συνάντηση διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει την καγκελάριο για την κατάσταση στην Ελλάδα, για την πρόοδο του οικονομικού προγράμματος και των διαρθρωτικών αλλαγών και θα υπογραμμίσει τη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Θα ενημερώσει επίσης για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ θα επισημάνει ότι για τη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας μόνο διαρθρωτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν.

Την ίδια ώρα στην κρίσιμη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αναφέρονται σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Αθήνα ζητά πάλι βοήθεια με το χρέος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βαυαρικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση παίρνει περισσότερα χρήματα από όσα δαπανά. Ωστόσο, το χρέος της παραμένει στα ύψη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με την επίσκεψή του στη Γερμανία θέλει να ζητήσει είτε χαμηλότερα επιτόκια, είτε περισσότερο χρόνο για την αποπλήρωση του χρέους προς τους πιστωτές.

Η Καγκελάριος Μέρκελ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκ των προτέρων. Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει εκ νέου από τις χώρες της Ευρωζώνης να ελαφρύνει το δραματικό χρέος της Αθήνας. Αυτήν την Παρασκευή, Σαμαράς και Μέρκελ συναντώνται στο Βερολίνο προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να ενημερώσει την καγκελάριο για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, πιθανώς να συζητήσουν και για μείωση χρέους.

Συνεχίζοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αθήνα ελπίζει σε χαμηλότερα επιτόκια ή περισσότερο χρόνο αποπληρωμής του χρέους, ενώ επισημαίνει και τα εύσημα που απέδωσε χθες η Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Ο Σαμαράς στο Βερολίνο: Η Ελλάδα θέλει περισσότερη βοήθεια από τους ευρω-εταίρους» γράφει το Spiegel.

Οι ευρωπαίοι εταίροι να παράσχουν περισσότρη βοήθεια για τη μείωση του χρέους. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντησή του την Παρασκευή στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ θα συζητήσει για χαμηλά επιτόκια και παράταση χρονου αποπληρωμής», αναφέρει στην εισαγωγή του το περιοδικό.

«Η Ελλάδα διπλασίασε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού» υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Έπειτα από αρκετά χρόνια οπισθοδρόμησης η Ελλάδα σημειώνει επιτυχίες στον αγώνα της ενάντια στην κρίση χρέους. Το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της φέτος θα είναι διπλάσιο του αναμενονμένου και η οικονομία πιθανώς την επόμενη χρονιά η οικονομία να βγει από την ύφεση. Η τρόικα, ωστόσο, για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης, χρειάζεται “διευκρινίσεις”», επισημαίνει η εφημερίδα.

Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας Bild ανυπόγραφο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντά την καγκελάριο. Ποιες παραχωρήσεις θα κάνει η Μέρκελ;» σημειώνει:

«Πρόκειται για την επίσκεψη του αιώνιου προβληματικού παιδιού. Η καγκελάριος Μέρκελ υποδέχεται σήμερα τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Θέμα: οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας. Η καγκελάριος φοβάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναχθεί σύντομα στο σοβαρό θέμα του Μεγάλου Συνασπισμού. Επί του παρόντος οι Έλληνες διαφωνούν με την Τρόικα ως προς το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου έτους.

Ενώ η Τρόικα ζητά εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίων, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει μέτρα μόνο 500 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα οι Έλληνες θέλουν καλύτερους όρους δανεισμού. Και αυτό το θέμα θα το θίξει σήμερα ο Πρωθυπουργός Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στην Καγκελαρία. Συμφωνεί η καγκελάριος; Μάλλον όχι!».


σχετικα αρθρα