Στο Βελιγράδι βρίσκεται από χθες ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου όπου πραγματοποιέι  διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Βελιγράδι υπό την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΚΣ) του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Ευθυμίου συναντήθηκε σήμερα με την πρόεδρο της βουλής της Σερβίας, Σλάβιτσα Τζούκιτς-Ντεγιάνοβιτς και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την προετοιμασία της 20ής ολομέλειας της ΚΣ του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη σερβική πρωτεύουσα. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ευθυμίου επισήμανε το σημαντικό ρόλο του ΟΑΣΕ στα θέματα ασφάλειας, οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής ασφάλειας, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Ανέφερε δε ότι στην επικείμενη συνέλευση στο Βελιγράδι θα αναζητηθούν τρόποι για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του οργανισμού.

Η Σλάβιτσα Τζούκιτς - Ντεγιάνοβιτς επισήμανε ότι η Σερβία σέβεται απόλυτα τις βασικές αρχές του ΟΑΣΕ και εξήρε το ρόλο του οργανισμού στην ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και στην αποτροπή συγκρούσεων στο έδαφος των χωρών-μελών. Η πρόεδρος της σερβικής βουλής πρότεινε στον κ. Ευθυμίου να ενταχθεί στη ατζέντα των θεμάτων της ολομέλειας που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι και το θέμα της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.

Ο κ Ευθυμίου συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Ντράγκαν Σουτάνοβατς. Στη συνάντηση εκτιμήθηκαν θετικά οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, ενώ ο κ. Ευθυμίου χαιρέτισε τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά του Βελιγραδίου για συνεργασία με τους γείτονες στον τομέα της Άμυνας.