Τις προσπάθειες της Ελλάδας για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και την έξοδο από την κρίση εξήρε στις δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντηση που είχε στο κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο με τον Αντώνη Σαμαρά. Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η Ελλάδα θα ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι με επιτυχία», ενώ διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

«Ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την task force στον τομέα της αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Ξέρω τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Αλλά εάν πραγματικά θέλουν οι Ελληνες να έχουν καλύτερες μέρες θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και διαρθρωτικές αλλαγές. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί. Ξέρω ότι ο δρόμος ήταν επίπονος αλλά βλέπουμε φως στο τέρμα του τούνελ».

Αναφερόμενη στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, η κυρία Μέρκελ, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα και ότι για την αποδέσμευσή της η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Μιλώντας δε για τον προϋπολογισμό του 2014 ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν, αλλά όχι «μεγάλες τρύπες».

Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συζητά με την τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της».

«Το πιο σημαντικό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα», σημείωσε η κυρία Μέρκελ και επισήμανε πως ο κ. Σαμαράς της παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

«Ο πρωθυπουργός μου είπε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βγει από την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα στήριξης στην Αθήνα λέγοντας: «Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ελλάδα και ήδη βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας».

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε, επίσης, στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. σημειώνοντας πως η Γερμανία θα κάνει τα πάντα ώστε να βοηθήσει την χώρα να έχει μια πετυχημένη προεδρία.

«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο χειρότερο σενάριο αλλά να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», ξεκάθαρισε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε πως ο έλληνας πρωθυπουργός την διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους. 

Aντώνης Σαμαράς: Δουλεύουμε διαρκώς για να βγούμε από την κρίση

«Είχαμε μια καλή συνεργασία με την κυρία Μέρκελ», είπε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο ήταν στόχος για το 2014 και όχι για φέτος.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες», υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «η χώρα διορθώνει πλέον και τις ανισορροπίες που υπήρχαν στην ελληνική κοινωνία».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», είπε, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ανάκαμψη που δικαιώνει τις θυσίες του ελληνικού λαού που αρχίζουν πλέον να αποδίδουν». «Έχουμε επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα. Θέλουμε να τα καταφέρουμε και η επικείμενη ανάκαμψη είναι το πρώτο σημάδι», τόνισε.

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως δεν επιθυμεί να μιλήσει δημόσια για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς αυτές συνεχίζονται. «Δεν είμαστε στο Βερολίνο για να μιλήσουμε για την τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, λέγοντας ότι «Υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες μέρες και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει και τελική συμφωνία».

Σχετικά με το φορολογικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πλέον με το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση θα μπορέσει να χαλαρώσει τη φορολογική πολιτική και να επιστρέψει κονδύλια σε αυτούς που έχουν πληγεί πραγματικά από την κρίση.

«Είμαστε μία κυβέρνηση που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο ώστε να βγούμε από το Μνημόνιο και να μην έχουμε την τρόικα στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αρκεί η χώρα να μείνει πιστή στον προϋπολογισμό».

«Μπαίνουμε σε εποχή ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια οδυνηρότατης ύφεσης. Η ανάκαμψη θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Οι διεθνείς αγορές δείχνουν ήδη εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου του οποίου η απόδοση από 25% έχει πέσει στο 8%.

Και ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων με αποθεματικό 500 εκατ. ευρώ (100 από την KfW) για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Ευχαριστώ τη γερμανίδα καγκελάριο για τη συνεχή στήριξη, όπως κι όλους τους ευρωπαίους εταίρους. Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι επιτυχημένο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το γεύμα εργασίας που παρέθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά άρχισε στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής και διήρκεσε περίπου 75 λεπτά.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν πρόσκλησης της κυρίας Μέρκελ, με αφορμή την παρουσία τού πρωθυπουργού στην εκδήλωση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung όπου θα μιλήσει αύριο.  Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.