Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Βέλη» κατά της Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, σε συνέντευξή του στους New York Τimes, στην οποία τόνισε ότι «δεν νιώθει την Ευρώπη στην καρδιά της», τονίζοντας ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας, καθώς και να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του.

Ο 94χρονος Σμιτ τόνισε ότι οι Γερμανοί πρέπει να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης. «Έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο, μεγαλύτερο και από αυτό της Κίνας. Στην τελική η Γερμανία θα πρέπει να απαντήσει στην πίεση και να δαπανήσει περισσότερα. Θα πρέπει να διαγραφεί μέρος του χρέους και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία, ώστε να επιστρέψουν στην ανάκαμψη. Όπως είχε γίνει και με τη Γερμανία τη δεκαετία του 1950» είπε χαρακτηριστικά.

Για την Μέρκελ είπε πως «δεν νιώθει την Ευρώπη στην καρδιά της. Με το τετράγωνο μυαλό της, ναι, αντιλαμβάνεται τη σημασία της. Αλλά δεν υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, συμπάθεια και προσφορά βοήθειας. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Με ένα εμπορικό πλεόνασμα 240 δισ. ευρώ, η Γερμανία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη».

Παράλληλα πρόσθεσε: «Μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και οι άνθρωποι της Αν. Γερμανίας επιζητούσαν την ελευθερία όχι για την Ευρώπη. Και αυτό σήμαινε συμπάθεια για την Αμερική, όπως για τους Πολωνούς και τους Τσέχους. Τείνω να πιστεύω ότι έχει εντονότερα συναισθήματα για της ΗΠΑ, απ' ό,τι για την Ευρώπη».

Σκληρά λόγια από τον σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο...