current views are: 2

22 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:50

Βενιζέλος: «Η τρόικα ξεπερνά τη θεσμική λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ενημέρωσε -μεταξύ άλλων- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τον πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, Καρλ Χάινς Λάμπερτζ κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Δημοσίευση 14:50’
αρθρο-newpost

Για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ενημέρωσε -μεταξύ άλλων- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τον πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, Καρλ Χάινς Λάμπερτζ κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Νέες «βολές» κατά της τρόικας έριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, Καρλ Χάινς Λάμπερτζ.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως είχε γράψει το newpost, υπό την πίεση των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της εσωκομματικής αμφισβήτησης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των δανειστών, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα, γιατί, όπως σημείωσε «πολλές φορές, η λειτουργία της τρόικας δεν εντάσσεται μέσα στη λογική, τη θεσμική λογική της ΕΕ, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας».
 
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Περιφερειών είναι ένα πολύ σημαντικό θεσμικό όργανο, με το οποίο θα έχουμε στενή συνεργασία το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Περιφερειών, χάρη και στις προσπάθειες του κ. Προέδρου, οργανώνει με την Περιφέρεια Αττικής και με τον Περιφερειάρχη, τον κ. Γιάννη Σγουρό, μια πολύ μεγάλη εκδήλωση εδώ, την άνοιξη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.


 
Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι στόχοι μας, που συνδέονται κυρίως με τη θαλάσσια πολιτική, με τη Μεσογειακή πολιτική, περνούν και μέσα από τη συγκρότηση της μεγάλης Περιφέρειας της Αδριατικής και του Ιονίου και κατέληξε σημειώνοντας ότι η εμπειρία που έχει ο κ. Πρόεδρος σε αυτά είναι πολύ σημαντική, γιατί μας μεταφέρει μια τεχνογνωσία, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά την περίοδο της δικής μας Προεδρίας, για να προωθήσουμε τους δικούς μας στόχους.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Καρλ Χάινς Λάμπερτζ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά εξακολουθεί να είναι μία σημαντική προοπτική για όλες τις χώρες της Ευρώπης στις αρχές του 21ου αιώνα και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταφέρουμε να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δώσουμε εκ νέου σε αυτή την Ευρώπη προοπτικές ελπίδας. «Αυτό χρειάζονται οι άνθρωποι. Ελπίδα, όχι ελπίδες ουτοπικές, αλλά χειροπιαστές» είπε χαρακτηριστικά.
 
Μάλιστα, ο κ. Λάμπερτς υποστήριξε ότι «η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να προοδεύσει μεσοπρόθεσμα εάν δεν υπάρχει πρόοδος σε όλη την Ευρώπη» και κατέληξε λέγοντας «αυτός είναι ο κύριος λόγος που ήρθα εδώ, διότι ενδιαφέρομαι να ενημερωθώ λεπτομερώς για την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα».


σχετικα αρθρα