Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα του Άδωνι Γεωργιάδη με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ρύθμιση για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, με τον υπουργό Υγείας να «κοντράρεται» με τον βουλευτή Γιώργο Βαρεμένο και τον διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», Κώστα Αρβανίτη, στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως συνέβη στη Βουλή κάτι που «δεν περίμενε». «Αυτά που εισηγούμαστε κόβουν από τη φαρμακοβιομηχανία το ποσό των 480 εκατ. ευρώ μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων, εκ των οποίων τα 390 εκατ. λαμβάνονται από on patent και off patent. Είναι κατά βάση πολυεθνικών εταιρειών. Τα άλλα 90 εκατ. προέρχονται από τις κατηγορίες των γενοσήμων που είναι από ελληνικές εταιρείες» δήλωσε.

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Έλληνα ασθενή που χρειάζεσαι φάρμακα σου λέμε ότι από το επόμενο δελτίο τιμών θα σου κατεβάσουμε τις τιμές όλων των φαρμάκων και ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων πάρα πολύ, ώστε να εχουν πρόσβαση και αδύναμες ομάδες».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «δεν περίμενα πως ένα κόμμα που τιτλοφορείται Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς λέει "όχι να μη χάσουν οι φαρμακοβιομήχανοι". Απλώς σκέφτηκα δυνατά στη Βουλή. Το συνδύασα με τα σποτάκια στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" μερικών εταιρειών εξ αυτών που χάνουν τα 390 εκατ. ευρώ», επισημαίνοντας ότι ο σταθμός είναι επίσημος του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Βίτσας διαπραγματεύεται για τους εργαζόμενους». 

«Η Ελλάδα πρέπει να φτάσει σε φαρμακευτική δαπάνη το ποσό που έχει η Πορτογαλία, δηλαδή τα 2 δισ. Και δεν λέμε ότι πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή. Εμείς λέμε ότι είχαν πολλά κέρδη τα προηγούμενα χρόνια οι φαρμακοβιομηχανίες, άρα ο στόχος θα επιτευχθεί με την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων από το 20-60%. Να αυξήσουμε τη συμμετοχή του ασθενούς, αποκλείεται. Κόβουμε πολλά περισσότερα από τις πολυεθνικές» είπε ακόμα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος ζήτησε από τον Άδωνι Γεωργιάδη να πάρει πίσω τους υπαινιγμούς. «Προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν μπορούν να φανταστούν πως δεν υπάρχουν κόμματα που δεν εξυπηρετούν συμφέροντα πολυεθνικών. Ως υπουργός ρέπει στη διάταξη ύβρεων. Η ύβρις επισύρει οργή, τότε των θεών, τώρα των ανθρώπων. Έρχεται οργή, θα είναι οργή του λαού. Εμείς δεν είμαστε πλασιέ. Και δεν θα μας ενοχοποιήσετε για στήριξη των φαρμακοβιομηχανιών. Κρίνετε με τους δικούς σας όρους» είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Βαρεμένος ζήτησε συνολική πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης, με μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. «Το θέμα γίνεται για τον μνημονιακό στόχο του 1% του ΑΕΠ» σημείωσε. 

Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσαν την παρέμβαση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος έκανε λόγο για «σεμινάριο λασπολογίας» από τον κ. Γεωργιάδη και επισήμανε ότι ο σταθμός οφείλει να έχει διαφήμιση. «Πώς γίνεται για μία διαφήμιση για τον διαβήτη ή για το ψωμί να γίνεται θέμα;» είπε χαρακτηριστικά. 

«Ουδεμία παρέμβαση τόσο στο πρόγραμμα όσο και στη διαφημιστική παραγωγή δεν έχει το κόμμα. Αυτή ήταν και η συμφωνία όταν ανέλαβα» σημείωσε ο κ. Αρβανίτης.