current views are: 1

23 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση07:13

Τι συζητήθηκε για το χρέος, το πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό

Η πολιτική στήριξη και η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, από τη Γερμανία, που εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από την Άνγκελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν αυτό που κέρδισε η ελληνική αποστολή και μπορούσε να εκφραστεί μπροστά στις κάμερες, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει κάποιο θεσμικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Δημοσίευση 07:13’
αρθρο-newpost

Η πολιτική στήριξη και η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, από τη Γερμανία, που εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από την Άνγκελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν αυτό που κέρδισε η ελληνική αποστολή και μπορούσε να εκφραστεί μπροστά στις κάμερες, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει κάποιο θεσμικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η πολιτική στήριξη και η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, από τη Γερμανία, που εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από την Άνγκελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν αυτό που κέρδισε η ελληνική αποστολή και μπορούσε να εκφραστεί μπροστά στις κάμερες, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει κάποιο θεσμικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το ουσιαστικό όφελος όμως για τη χώρα μας, από την επίσκεψη αυτή, κρύβεται στο παρασκήνιο της συνάντησης των δύο ηγετών και έχει να κάνει με το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε για οριστική και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, καθώς η κα Μέρκελ προσδιόρισε την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνσή του, για τον Απρίλιο του 2014, οπότε και θα ενσωματωθούν από την Eurostat, τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2013.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς μιλώντας με τους δημοσιογράφους εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα όσα είπε η Άνγκελα Μέρκελ και την αναγνώριση των ελληνικών προσπαθειών με τη φράση «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο», εκτιμώντας ότι η γερμανίδα καγκελάριος έκανε δύο σημαντικά βήματα αυτή τη φορά.

Πρώτον, ότι αναγνώρισε επίσημα το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και πιστοποίησε πως η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, για λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους, εφόσον η χώρα μας τηρήσει τις δεσμεύσεις μας, δεσμεύει και τη γερμανική πλευρά.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως όταν η Eurostat τον Απρίλιο ανακοινώσει τελικά ότι η Ελλάδα έχει πλεόνασμα, θα δώσει εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, να διανείμει το 70% του ποσού αυτού, στις κοινωνικές ομάδες που έχουν δοκιμαστεί περισσότερο από την κρίση, κάτι που πρώτο αποκάλυψε χθες το newpost.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε στην κυρία Μέρκελ το θέμα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας παράλληλα την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όταν η συζήτηση έφθασε στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι μπορεί να ξεπεράσει τελικά τα 700 εκ. ευρώ.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα που έκανε η γερμανίδα καγκελάριος σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, αφορά τα όσα είπε δημοσίως για το δημοσιονομικό κενό, καθώς επί της ουσίας έστειλε μήνυμα προς την τρόικα να δει τη συνολική εικόνα και να μην σταθεί στο ύψος του ποσού, κάτι που αποτελεί τη θέση της κυβέρνησης Σαμαρά απέναντι στην τρόικα και για αυτό ο πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό.

Η κίνηση αυτή δείχνει πως η γερμανική καγκελαρία θέλει να δώσει ώθηση στις συζητήσεις με την τρόικα, εξ ου και η προτροπή προς τους δανειστές μας «να δουν το ποτήρι μισογεμάτο», αλλά και το να περιμένουν να δουν που θα κλείσουν τα κρατικά έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου, με την επισήμανση ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα.

Το χθεσινό κλίμα στο Βερολίνο πάντως απείχε πολύ από αυτό που διαμόρφωσε στις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την ελληνική πλευρά να αποδίδει τη στάση αυτή στις διαμάχες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ολλανδίας, όπου ο επικεφαλής του Eurogroup, προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι αυστηρός.

Στο σημείο που επέμεινε η γερμανίδα καγκελάριος προς τον έλληνα πρωθυπουργό, ήταν στο θέμα των προαπαιτούμενων, υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν πιστά όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας – και η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές – με τον κ. Σαμαρά να διαβεβαιώνει ότι θα το πράξει.

Σύμφωνα μάλιστα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ απομένει ανοικτό μόνο το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων κυρίως για τον εξαγωγική λειτουργία τους, ενώ το δεύτερο αγκάθι που αφορούσε την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων ξεπεράστηκε, καθώς δόθηκαν τελικά και τα τελευταία 700 ονόματα των εργαζομένων που εισέρχονται στο καθεστώς αυτό.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς πάντως, απευθυνόμενος και στο εσωτερικό της χώρας,  απέρριψε μπροστά στην κα Μέρκελ το σενάριο για περικοπές μισθών και συντάξεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η γερμανική πλευρά δεν έθεσε τέτοιο θέμα, αλλά έδωσε έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με νέο δάνειο, άρα δεν θα υπάρξει άλλο Μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η συζήτηση με την γερμανίδα καγκελάριο, για την κάλυψη του κενού μετά τον Αύγουστο του 2014, οπότε και τελειώνει το πρόγραμμα προσαρμογής, με τον κ. Σαμαρά να αναφέρει ότι ένα μέρος του πλεονάσματος του επόμενου χρόνου θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση των τόκων.

Εκτός από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν καθαρά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και μια σειρά διμερών θεμάτων όπου υπάρχει η διάθεση από το Βερολίνο για στήριξη της Αθήνας, σε τομείς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Υγεία και η Παιδεία.

Ενδεικτική των προθέσεων αυτών είναι και η συμμετοχή της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων (KFW), στο ελληνικό επενδυτικό ταμείο με 100εκ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο η συμμετοχή αυτή αυξάνει την αξιοπιστία του Ταμείου και το αποτέλεσμα της μόχλευσης υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων.


σχετικα αρθρα