Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Συνταξιούχοι, μισθωτοί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελατίες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα... «στενάξουν» με την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2014. Η κατάργηση του αφορολογήτου, οι νέοι φόροι, οι μειώσεις των συντάξεων, η αύξηση των φόρων στα ακίνητα τρομάζουν.

«Τελικά οι στόχοι του προϋπολογισμού είμαστε εμείς», λένε στο newpost οι εκπρόσωποί τους. Και δηλώνουν απογοητευμένοι που για μια ακόμη φορά επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

Δήμος Κουμπούρης-πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

«Ο προϋπολογισμός απηχεί για μια ακόμη φορά τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερη χειροτέρευση της εργατικής τάξης και των συνταξιούχων. Πρώτα απ'όλα οι περικοπές που γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία είναι τέτοιες που στο επόμενο διάστημα οι συντάξιμες αποδοχές μπαίνουν στη λογική να μετατραπούν σε προνοιακά βοηθήματα.

Οι περικοπές στην υγεία, την πρόνοια που με αγώνες έχουμε κατακτήσει, δείχνουν καθαρά ότι μας οδηγούν στον Καιάδα. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Και αυτός ο αγώνας είναι ο δικός τους μονόδρομος».

Δημήτρης Αρμενάκης-πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων

«Ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας που διακρίνεται για τη συνέχιση της φοροεπιδρομής. Θύματα τα γνωστά: οι συνάδελφοί μου ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ο φόρος των επιχειρήσεων θα είναι υψηλότερος, όπερ σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα στερηθούν ακόμη περισσότερο ρευστότητας, που είναι τόσο αναγκαία για την επιβίωσή τους. Δεν διακρίνεται για τους αναπτυξιακούς του στόχους, δεδομένου ότι το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων δεν επιτυγχάνει το στόχο για μια ακόμη φορά».

Στράτος Παραδιάς- πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ανηλίκων

«Αποτελεί το πιστοποιητικό της καταλήστευσης των ιδιοκτητών ακινήτων στη χώρα μας, προβλέποντας φόρους που είναι αδύνατο να εισπραχθούν από ανθρώπους που έχουν ήδη «τινάξει» στον αέρα τους τραπεζικούς τους λογαριασμους, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στα «χαράτσια» και τους ΦΑΠ των προηγούμενων ετών».

Θάνος Βασιλόπουλος – πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων

«Αποδείχθηκε ότι αυτό το περίφημο success story που θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια που θα τελείωναν, είναι ένα από τα ίδια. Αυτό φαίνεται από την κατάθεση του προϋπολογισμού όπου τα νούμερα είναι καθαροί μάρτυρες και το ψέμα δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι εργαζόμενοι θα “φορτωθούν” νέα μέτρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν προστατεύονται, οι συντάξεις μειώνονται, η φορολογία συνεχίζει να τσακίζει και να εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και οι κοινωνικές δαπάνες εξαϋλώνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε το τελικό στο ταμείο που είναι πάνω από έξι δις. Για ποια πλεονάσματα μας μιλάει η κυβέρνηση; Αυτά είναι τα πλεονάσματα των εργαζομένων».

TAGS